Bild från utställningen. Foto: pressbild

Fotografiska tycker att alla är fotografer

Uppdaterad
Publicerad

”Alla är fotografer” – med den inställningen drar Fotografiska i Stockholm nu igång satsningen Höstsalongen, en utställning dit vem som helst har kunnat skicka in sina bilder.

Efter att Fotografiska i våras efterlyste svenskarnas egna bilder har bidragen rasat in. En jury bestående av rutinerade fotografer och bildredaktörer har haft 40.000 bilder från 3.000 fotografer att gå igenom. 

Imponerades av kvalitén

Bilderna valdes ut anonymt, och flera amatörfotografer finns med bland de 52 utvalda. Resultatet är en bred fotoutställning som rymmer allt från ofrivilliga mobilselfies till tungt och seriöst dokumentärfoto.

Magnus Bergström, jurymedlem och bildredaktör på magasinet Filter är imponerad av kvalitén på amatörfotografernas bilder.

– Tittar man på hela bildmaterialet vi fått in så är det en fantastisk skildring av Sverige med stad och landsbyggd. Det är bilder inifrån folks hem och vi får en otroligt mångfacetterad bild av Sverige. Det är en mycket större bredd än om man bara hade jobbat med etablerade fotografer.

Tekniken möjliggör

Att nivån är så hög på många av de oetablerade fotograferna menar Magnus Bergström hänger ihop med den lättillgängliga tekniken.

– Folk har mobiltelefoner och digitalkameror där man ser bilderna hela tiden. Det kan fotografera, plåta om, titta och utvärdera. På så sätt har hela svenska folket blivit mycket duktigare på att ta bilder. Amatörfotografiet och det etablerade fotografiet börjar smälta samman och det är perfekt att ett stort museum kan samla in och skapa en scen där de kan mötas. 

Arbetsmarknaden för fotografer är tuff. Tidningarna har på flera håll skurit ner på sina bildredaktioner och väljer i vissa fall att hellre betala privatpersoner för mobilbilder än att själva skicka ut egen personal.

”Många i branschen är oroliga”

Men Magnus Bergström tycker inte att Fotografiska undergräver de professionella fotografernas roll när man ger utrymme åt amatörer.

– Många i branschen är oroliga för att fotograferna ska bli arbetslösa när nu alla kan ta bra bilder. Men samtidigt är fotografyrket mycket mer än att ta en bra bild – du ska skapa en berättelse, kunna berätta en historia, presentera, layouta och distribuera ditt material. Det är en väldigt stor och tung process som är svår att klara av som amatör. 

Men alla är fotografer?

– Ja, i dag är alla som tar bilder fotografer.

Höstsalongen pågår 19 september – 7 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.