Foto: SVT

”Jättesorgligt om man missar detta”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist har sett Zandra Alhls utställning Family Outlet på Gutavsbergs konsthall.

– Hon är de svenska konsthantverkens portalfigur och spelar en central roll i den kritiska diskussionen om svensk form, som debattör, skribent och professor på Konstfack i Stockholm, säger Dennis Dahlqvist.

På Gustavsbergs konsthall öppnar i helgen Zandra Alhls utställning Family Outlet. Sedan slutet av 90-talet har hon varit en tongivande person inom det svenska konsthantverket. På Family Outlet visas nyproducerade verk av Zandra Ahl som tar sig an begreppen trygghet och lycka.

Recensioner i Kulturnyheterna

”Både kul och lätt att fatta”

– Utställningen handlar om hur begrepp som lycka och familj reproduceras i en av vår vanligaste formkultur – shabby chick. Det här låter lite torrt och teoretiskt men är både kul och lätt att fatta, säger Dennis Dahlqvist.

Han menar att hon genom att sätta ihop saker från vanliga heminredningsbutiker lyckas lyfta fram och ifrågasätta de budskapen som man får på köpet.

– Genom att bara sätta ihop saker som till exempel i installationen ”Family rules” där de här glada tillropen snabbt förvandlas till ett slags auktoritära budord från en hemlig, jobbig kärnfamiljssekt.

Kritiserar påtvingad lycka

Men det hon kritiserar är inte själva estetiken utan de ytliga auktoritära budskapen.

– I hennes absurda lyckohjul (se bild) så är ju lyckan alltid fullkomlig med hembakat lantbröd och lavendel och så vidare. Men i själva verket är ju olyckan och förtvivlan en naturlig del av livet. Många av er kommer ju missa den här superfina utställningen, och det tycker jag är jättesorgligt faktiskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Recensioner i Kulturnyheterna

Mer i ämnet