Konstverk från Dismaland Foto: TT

Banksy bakom hemlig missnöjespark

Uppdaterad
Publicerad

Gatumålaren Banksy slår på stort.

Ett tio kvadratkilometer stort helvetesland, med konstverk som Askungen i dödskrasch. ”Opassande för små barn”, och med ”otrevlig personal”.

Det hela har hållits mycket hemligt. I kuststaden Weston-super-Mare, utanför Bristol, har ett misantropiskt nöjesfält tagit form, utom vetskap för invånarna.

Namnet på parken är Dismaland – en känga åt Disneys gigantiska anläggningar. Verk av konstnärer som Damien Hirst och Jenny Holzer fyller utrymmet.

Besökare kan kryssa mellan  installationer av en avliden Askungen i kraschad pumpavagn, omringad av bestialiska pressfotografer, en flyktingbåt i en damm och en bank som lånar ut pengar till barn med en ränta på 5.000 procent.

– Jag har portat alla avbilder av Musse Pigg. Det här är en utställning med de måste konstnärer jag känner till, förutom dem som gav mig nobben, säger Banksy själv enligt Guardian.

Spänd relation till Disney

Banksy har en laddad historia med Disney. 2006 placerade han ut en fullskalig modell av fånge från Guantánamobasen på Disneyland i Kalifornien. 

Den anonyme konstnären är själv initiativtagare till och finansiär av projektet. Men alla konstnärer som medverkar har inte träffat honom personligen.

Deprimerad personal

Personalen på plats i parken är direkt otrevlig, och rekryterades genom en lokaltidningsannons om statistjobb.

Parken slog upp portarna under torsdagen. Fram till dess hade den officiella förklaringen till vad som försiggick på området varit ”amerikansk filminspelning”.

Utställningen pågår fram till den 27 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.