Ett av de misstänkta verken är denna målning av konstnären Fernand Léger. Foto: Auktionsverket Bukowskis

Bukowskis i misstänkt konsthärva

Uppdaterad
Publicerad

Auktionsverket Bukowskis kan vara indragen i en stor konsthärva. En liga i Finland utreds av finländsk polis, misstänkta för att ha förfalskat konst för ett värde av 150 miljoner kronor.

Nu köper Bukowskis tillbaka sex stycken målningar som har pekats ut. Målningarna såldes för sammanlagt 7.5 miljoner kronor och har nu köpts tillbaka för samma summa.

Hur kan ni vara säkra på att det här är förfalskningar?

– Vi är inte säkra på det. Vi vet bara att den finländska polisen nu gör en utredning om en misstänkt förfalskarliga i stora mått och det här är ju oerhört ovanligt, säger Anna-Karin Laurell, vd för Bukowskis i Stockholm. 

Men varför väljer ni då att köpa tillbaka de här målningarna i det här läget?

– Vi gör det för att vi vill att kunder hos oss ska känna när det ska händer någonting väldigt unikt så står vi bakom och så tryggar vi upp att man som kund ska slippa driva det här case:et, utan att det är vi som bolag som tar på oss det. 

Åtal nästa år

Den dyraste misstänkta förfalskningen är en målning med signaturen Fernand Léger. 

Den såldes 2009 på Bukowskis, till auktionsverkets egna ägare, Eva Lundin för 5 miljoner kronor. 

En person ur förfalskarligan har enligt uppgift påstått att tavlan är oäkta.

– Det är en uppgift som den finska polisen har lämnat. Men huruvida det är så eller inte, det kan inte ju inte jag svara för, förrän utredningen är klar, säger Laurell. 

Tavlan är nu hos den finska polisen under utredning och åtal väntas väckas i början av nästa år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.