Caravaggio-målnings äkthet blir rättssak

Uppdaterad
Publicerad

Det engelska auktionshuset Sotheby’s har stämts av en tidigare säljare – för att felaktigt ha tillskrivit ett verk av Caravaggio till en av konstnärens efterföljare.

Målningen ”The Cardsharps” (Korthajarna) såldes år 2006 för 42.000 pund alltså nästan 500.000 svenska kronor. Men köparen Sir Denis Mahon hävdade senare att konstverket var en äkta Caravaggio, och värderade om den till tio miljoner pund – 117.6 miljoner svenska kronor. Det rapporterar den engelska tidningen the Independent.  

Identisk version

Säljaren Lancelot Thwaytes, menar nu att Sotheby’s inte rådfrågade tillräckligt många experter innan de sålde målningen. Till historien hör att det finns en till – näst in till identisk version av konstverket – på Kimbell konstmuseum i Texas. Auktionshuset hävdar att den sålda målningen är av klart lägre kvalité än originalet i Texas.

Splittrar experterna

Båda parter har en rad Caravaggio-experter på sin sida, enligt the Independent. Sotheby’s hävdar med stöd av sina experter att målningen är en kopia, medan Lancelot Thwaytes och hans tillskyndare, menar att den är äkta. Utgången bestäms nu av domstolen.  

Det omstridda konstverket hänger för tillfället på ”Museum of the Order of St John” i London.

Vem var Caravaggio?

Michelangelo Merisi da Caravaggio var en italiensk barockmålare, född i just Caravaggio nära Bergamo 1571. Konstnären blev bara 38 år och när han dog 1610 fanns endast 50 kända verk. Det är idag ovanligt att något av dessa kommer ut på auktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.