Per Ankersjö (C) är stadsmiljöborgarråd i Stockholm. Foto: Pressbild/TT

Centerpartiet: Gråa betongväggar gör ingen glad

Uppdaterad
Publicerad

I dag låter Centerpartiet i Stockholm graffitikonstnären Anthony Mills måla om deras valstuga.

Under tisdagen befinner sig den amerikanske graffitikonstnären på Sergels torg i Stockholm för att göra sin egen tolkning av Centerpartiets emblem.

Målningen görs direkt på en av de större väggarna på partiets valstuga och är ett utspel i den sedan länge pågående debatten om graffiti i Stockholm.

– Vi går till val på att vi vill ändra den här onyanserade bilden av graffiti, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Nolltolerans i Stockholm

2007 återinfördes den hårt kritiserade klotterpolicyn med nolltolerans mot graffiti och gatukonst i staden. En policy som Stockholm är den enda kommunen i Sverige att stå kvar vid.

I våras meddelade Centerpartiet att de inte längre står bakom policyn och splittrade därmed alliansen i frågan.

– Staden ska inte ha hemmasnickrade idéer om gatukonst, säger Per Ankersjö som menar att det inte finns några vetenskapliga belägg i de skäl som anges av alliansen till varför man inte bör tillåta graffiti.

– Till exempel påstår man i paragraf tre att genom att reagera och agera direkt mot graffiti motverkar man skolk, missbruk och kriminalitet. Men det finns inget vetenskapligt belägg för det likhetstecknet.

Vad tycker du om att man har fått igenom en nollpolicy på så vaga grunder?

Jag kan bara säga att det är mycket olyckligt, säger Per Ankersjö men tillägger att han tycker sig ha märkt av en mildring bland sina allianskollegor.

Vill införa lagliga väggar

Per Ankersjö menar att graffiti och gatukonst gör att Stockholm blir mer intressant. 

– På samma sätt som all konst tillför något i stadsmiljön kan också graffiti göra det. Gråa betongvväggar gör ingen glad.

Vad är det ni vill förändra i praktiken?

– Vi vill införa lagliga väggar och att fastighetsbolag ska kunna beställa verk för att utsmycka sina byggnader, säger Per Ankersjö och tillägger samtidigt att partiet ställer sig mot all olaglig form av graffiti och klotter på andras egendom. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.