Guldcontainrar för människor närmare varandra

Uppdaterad
Publicerad

Ett nätverk av containrar står utplacerade i olika länder runt om i världen, riggade med mikrofon och kamera. Den som kliver in där kan möta en person från en annan världsdel för att samtala en stund. Ett projekt som startats av journalisten Amar Bakshi.

Avståndet mellan människor har krympt i takt med den digitala utvecklingen. Nu vill den amerikanske journalisten Amar Bakshi ta ytterligare ett steg för att föra samman människor genom att praktiskt taget sudda bort de geografiska gränserna.

Allt som behövs är ett nätverk av lastcontainers utplacerade i olika städer, riggade med en mikrofon och en kamera.

– Portalerna är ett globalt nätverk av guldcontainrar. Det känns som att vara i samma rum som en annan person i en annan container, förklarar Bakshi.

Fler städer ansluter sig

Två främlingar har tjugo minuter på sig att umgås och samtala. Grundförutsättningen är att båda parter är överens.

Länken har etablerats mellan Washington DC och Afghanistan, Iran och Kuba. Kuba var svårast, berättar projektledaren Michelle Moghtader.

– Många artister har velat engagera sig, men infrastrukturen är otillräcklig, säger hon.

Projeketet som fått namnet Shared Studios är finansierat med hjälp av en insamling via internet. Hittills har det gett närmare 500.000 kronor. Intresset bland städerna sprider sig. På gång att ansluta sig är nu även Erbil i norra Irak, Beijing i Kina och Monrovia i Liberia.  

Se inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.