Dahlqvist: Totalt fiasko

Uppdaterad
Publicerad

Idag går remisstiden för regeringens förslag om en sammanslagning för Arkitektur- och designcentrum och Moderna museet ut. Förslaget får hård kritik från en rad instanser och Kulturnyheternas design- och konstkritiker Dennis Dahlqvist dömer ut det helt.

Förslaget från regeringen innebär alltså att Arkitektur- och designcentrum, Arkdes, inordnas i Moderna Museet. Museerna ligger vägg i vägg, Moderna lockar publik med sina konstutställningar medan Arkdes har fått utstå kritik och haft problem att nå ut.

– Totalt fiasko. Det här förslaget är verkligen vansinnigt dåligt. Arkitektur och design har faktiskt förändrat livsvillkoren för hundratals miljoner människor under 1900-talet och med det vill jag säga att de här områdena är alldeles för viktiga för att reduceras till en avdelning på Moderna museet, säger design- och konstkritikern Dennis Dahlqvist.

Hamna i skymundan

När remisstiden  för regeringens förslag går ut idag är det tydligt att många, däribland Konstfack och stiftelsen Arkus, är kritiska till en sammanslagning. Kritikerna befarar att stadsbyggnadsfrågor skulle hamna ännu mer i skymundan.

Påfallande många ifrågasätter att regeringen skyndar i frågan istället för att invänta dom två utredningar, museiutredningen och gestaltad livsmiljö som presenteras i höst.

– Man kan också konstatera att Miljöpartiet verkligen skjuter sig i foten, därför att Arkdes är en perfekt  plattform för att diskutera deras hjärtefrågor, det vill säga hur vi ska leva och bo i framtiden, säger Dennis Dahlqvist.

Kulturdepartementet har meddelat att de inte kommer att kommentera kritiken innan de tagit del av alla remissvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.