Terminalbyggnader på Strömkajen i Stockholm. Marge Arkitekter. Foto: Johan Fowelin.

De kan vinna arkitektkårens pris

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon delas den årliga arkitekturutmärkelsen Kasper Salin-priset ut. Kulturnyheterna har träffat arkitektbyrån Marge som är nominerade med färjeterminalerna på Strömkajen i Stockholm.

De tre mässingsbyggnaderna vid vattnet ligger i hjärtat av Stockholm mellan slottet och Grand Hotel. Byggnaderna har ersatt de gamla biljettkioskerna i och med renoveringen av Strömkajen och fungerar både som färjeterminaler och mötesplatser.

– Det vi har försökt jobba med är att det ska bli en plats som man kan använda, att man känner att man kan slå sig ned, tidigare har det varit en plats som man passerat, man har cyklat eller gått förbi men inte riktigt känt att det finns ro att sitta där, säger Louise Masreliez som är en av grundarna till Marge Arkitekter.

Kasper Salin-priset 2014

Klurigt uppdrag

– Nu bjuder den förhoppningsvis in till att vara där och att det ska vara lättare att hitta från att tidigare ha varit en svår plats att orientera sig på.

Den tidigare prisbelönta arkitektbyrån Marge Arkitekter som grundades för tolv år sedan fick uppdraget att utforma husen, en uppgift som ställer stora krav på att resultatet smälter in i den historiska stadsmiljön, säger Louise Masreliez.

– Det här är ett område av riksintresse, det handlar både om att ta hänsyn till vattenrummet som fyller en viktig funktion i Stockholm men även monumentalbyggnaderna runt omkring.

”Varken fram- eller baksida”

De ville det skulle kännas som att byggnaden alltid funnits där och att det var den självklara lösningen.

– Poängen var att skapa byggnader som varken har fram- eller baksida. Det händer någonting  oberoende av var du står eller rör dig runt huset, det blir olika skuggor när ljuset faller på de olika mässingsytorna, det är en svår plats eftersom allt måste kännas som framsidan på huset, säger hon.

Prisutdelning imorgon

Vem som vinner Kasper Salin-priset tillkännages under arkitekturgalan i Stockholms stadshus den 28 november. Samtidigt avslöjas pristagaren av Sienapriset, som belönar landskapsarkitektur eller annan utemiljö.

Sedan 1962 har den svenska arkitektkåren delat ut Kasper Salin-priset till årets bästa byggnad.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kasper Salin-priset 2014

Mer i ämnet