Personerna på bilden befinner sig i den rivningskåk där utställningen tog plats. Av bilden att döma verkar fotot vara tagit innan utställningen ägde rum.

De påstår sig ligga bakom ”Banksyutställning”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har ingen lyckats identifiera personerna som i ett anonymt mail påstår sig ligga bakom utställningen.

Ett anonymt mail kom under natten in till Kulturnyheternas redaktion. Mailet innehöll endast en bild av två män med texten ”Tack Sthlm” inklippt över deras ögon.

Ingen har kunnat identifiera dem

Ingen av Kulturnyheternas experter har kunnat identifiera männen. De anonyma expertkällor som redaktionen tidigare har haft kontakt med och som påstår sig ha kunskap om utställningen säger även de att de inte vet vilka personerna på bilden är.

Streetartisten Banksy

Det är med säkerhet inte de tidigare utpekade gatukonstnärerna Akay och Klisterpeter. De senare konstaterar dock att de har känt till att utställningen var på gång.

Försökte få kontakt via mailadress

Kulturnyheterna skickade ett mail till adressen meddelandet var sänt från med frågor kring vilka de är och varför de gjort detta och fick då svaret:

”Vilka vi är spelar ingen roll.

Vi gjorde inte detta som en kritik mot Banksy och hans kommersialism. Det är tvärtom kommersialismen som gör att världen kan ta del av hans och andras konstverk.

Detta riktade sig mot de som gör denna kommersialism möjlig, den cirkus som ängsligt köper, rapporterar och glorifierar.

Vi ville visa hur lätt det är att få denna cirkus att spela enligt sin egen pipa och förhoppningsvis inspirera folk att göra så med sina egna projekt.”

”Konstform för vanliga människor”

Men vem det än var som hade ordnat utställningen, gick den hem hos publiken. En av besökarna på plats var Binnie Kristal-Andersson som tyckte att händelsen mer liknade ett performance.

– Det är underbart att se hur intresserade människor är av graffiti. För det är en konstform som tillhör vanliga människor, människor som växer upp i förorten, som jag gjorde i Brooklyn en gång i tiden, säger hon.

”Årets största konsthändelse”

Kanske lånade arrangörerna Banksys namn för att få publik. Men oavsett kan söndagens utställning ses som en viktig konsthändelse för staden.

– Det här måste vara årets största konsthändelse. Räknat per capita per minut så är det här mycket större än Liljevalchs vårsalong. Vi lever ju i en extremt gentrifierad och rik stad och där den här typen av lokaler håller på att bli utrotningshotade. Så av den anledningen tror jag att det är viktigt att vi stockholmare får se något annat än den polerade ytan vi brukar få se, säger Tobias Barenthin Lindblad.

”Ett begär efter idén om Banksy”

Att så många hittade till utställningen kan också bero just på att upphovspersonerna förblivit anonyma.

– Jag tror att det finns ett begär efter idén om Banksy, säger konstvetaren Macarena Olmos Dusant som var på plats i går.

– För vad skulle hända om Banksy kom fram och var en helt vanlig människa? Han har ju själv uttalat sig i media om att alla skulle bli jättebesvikna på vem han var. Så begäret upprätthålls av både oss och honom genom att vi inte får veta vem det är, säger hon.

Och hon tror inte att utställningen var till för att ge Banksy credd.

– Det handlar om att ifrågasätta begreppet autenticitet och anonymitet och hur vi värderar just Banksys verk så högt, säger Macarena Olmos Dusant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetartisten Banksy

Mer i ämnet