Döda kaniner och fjärilar i Nathalia Edenmonts konst

Uppdaterad
Publicerad

Den omdebatterade konstnären Nathalia Edenmonts senaste utställning med fjärilar är fortfarande under polisutredning eftersom den misstänks innehålla fridlysta arter.

Nathalia Edenmont är perfektionist, och hon drar sig inte för att provocera med sin konst.

– Det kan vara både äckligt och det kan vara fantastiskt vackert men ibland får man ju hjärtslag när man ser hennes bilder, säger galleristen Björn Wetterling.

Stormades av nazister

Nathalia Edenmonts konst har upprört allt från djurrättsaktivister till nazister. För ett antal år sen stormade en grupp nazister en av hennes utställningar och förstörde tavlor för hundratusentals kronor. Detta på grund av att de ansåg att hennes konst var kommunistisk.

Nu lever hon med skyddad identitet. Men kritiken har inte påverkat hennes skapande som hon fullföljer in i minsta detalj.

”Alltid redo för husrannsakan”

– Jag är alltid redo för husrannsakan nummer 2. Ifall poliserna kommer en gång till vill jag inte att de ska vara oförsiktiga och förstöra konstverken, säger Nathalia Edenmont i kvällens K-special i SVT.

Chockad över situationen i Ukraina

Nathalia Edenmont är född och uppväxt i Ukraina. Den allvarliga situationen i hennes forna hemland påverkar henne starkt. Hon berättar för Kulturnyheterna att hon inte ser sig som en politisk konstnär och att hon försöker fokusera så mycket hon kan på sitt arbete men att det stundtals har varit omöjligt.

– Jag är chockad över vad som händer i Ukraina. Men jag står inte på någon sida. Jag tycker att våld är fel oavsett vilken sida den kommer från.

Nu hoppas Nathalia Edenmont på en demokratisk utveckling och ett slut på allt lidande.

Fredag klockan 20.00 i SVT2 visars en dokumentär om Nathalia Edenmont.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.