Qatars emir Tamim bin Hamad. Foto: TT Bild.

Emir har köpt svensk konstskatt

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges hittills största konstaffärer genomfördes, i all hemlighet, i början av året.

Qatars emirfamilj köpte då familjen Celsings turkiska samling på Biby gård i Södermanland, skriver Dagens industri.

Samlingen, som består av 102 målningar, fördes till Sverige 1779 av de två bröderna Celsing som var Sveriges sändebud i Istanbul.

Till salu länge

Samlingen har varit till salu i flera år och staten har tidigare avböjt att köpa loss den. Nu ska målningarna visas på ett museum som ska byggas i Qatar.

Enligt uppgift till Dagens industri var affären värd uppemot 300 miljoner kronor. Samlingen beskrivs av tidningen som ett unikt svenskt kulturarv, men också unik i sitt slag i världen.

Stor konstbudget

Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, som är dotter till Qatars förra emir, har beskrivits som en av konstvärldens absolut mäktigaste personer. Hon och övriga emirfamiljen beräknas lägga ungefär 6,5 miljarder kronor på konst varje år.

Emirfamiljen ligger bland annat bakom världsrekordsköpet av Paul Cezannes ”Kortspelare” som de betalade drygt 1,7 miljarder kronor för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.