Nazisternas konstplundringar utreds sällan

Uppdaterad
Publicerad

På 13 år har den tyska kommissionen som utreder konst som stals under nazisttiden enbart uppmärksammat 13 fall. Kritik har riktats mot att ingen medarbetare i kommissionen har judisk bakgrund.

Nu lovar tyska kulturministern att se över gruppens arbete.

1998 enades 44 stater om de så kallade Washingtonprinciperna som handlar om att konst som stals av nazisterna och såldes vidare ska spåras och registreras. Dessutom ska staterna arbeta för att, om möjligt, återlämna konsten till de ursprungliga ägarna eller deras arvingar.

Problemet med Washington-principerna är att de inte är rättsligt bindande och lämnar stort utrymme för enskilda stater att tolka.

Ingen med judisk bakgrund i kommissionen

2003 inrättade Tyskland Limbach-kommissionen i syfte att uppfylla de internationella principerna. Nu höjs röster mot kommissionens bristfälliga arbete. Den tyska kommissionen har utrett 13 fall på 13 år. Motsvarande grupp i Holland har under samma period utrett 140 fall av stulen konst.

Därtill har det uppmärksammats att ingen medarbetare i den tyska expertgruppen har judisk bakgrund. I en intervju i New York Times förklarade den tyska kulturministern Monika Grütters det med att ”en sådan röst är den enda som skulle kunna vara partisk”.

Den senaste tiden har flera röster höjts mot Limbach-kommissionen. Kritik har riktats mot gruppens bristande transparens, de utdragna utredningarna och avsaknaden av judiska medlemmar. Ronald Lauder, grundare av Commission for Art Recovery och ordförande för World Jewish Congress kritiserar kommissionen för att inte vilja samarbeta med judiska konstsamlare som arbetar för att återfå konst som beslagtogs under nazisttiden.

Kulturministern tar till sig kritiken

Monika Grütters har nu meddelat att hon ska se över och förändra Limbach-kommissionen efter den kritik som framkommit . ”Tretton år efter grundandet är det läge att tänka genom kommissionen fratmtida utveckling i syfte att förbättra verkställandet av Washingtonprinciperna,” sa hon i ett uttalande i tidigare i sommar.

Exakt hur den tyska gruppens arbete och sammansättning kommer att se ut i framtiden är ännu i specificerat. En talesperson för Monika Grütters har sagt att ett sådant förslag kommer att presenteras någon gång under 2016.

Bland länderna som skrivit på Washingtongprinciperna finns bland annat Österrike, Brasilien, Frankrike, Israel, Ryssland, Sverige och Ungern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.