Jenny Wenhammar (till vänster) är en del av den barbröstade aktivistgruppen Femen. Foto: Gunilla Fritze

Femen-aktivist ställer ut hos Dan Parks gallerist

Uppdaterad
Publicerad

Beslutade ställa ut hos Henrik Rönnquist innan hon visste att rasistanklagade konstnären Dan Park skulle ställa ut hos honom.

I förra veckan var hon del av en Femen-aktion mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

Senare i sommar ska feministen och antirasisten Jenny Wenhammar ställa ut sin konst på samma galleri som visat verk av de kontroversiella konstnärerna Dan Park och Lars Vilks.

Och hon är inte rädd att möta hat, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna.

– Jag har känt ett motstånd hela tiden mot att ställa ut på galleriet. Men det är lite för spännande för att släppa, säger Jenny Wenhammar.

Gallerist misstänkt för hets mot folkgrupp

Det var i helgen som Dan Park omhändertogs misstänkt för hets mot folkgrupp efter en vernissage på Henrik Rönnquists galleri. Dan Park har tidigare dömts för hets mot folkgrupp på grund av verk han satt upp i Malmö.

Nu är också galleristen Henrik Rönnquist misstänkt för hets mot folkgrupp, rapporterar Sydsvenskan. Och det var hans kopplingar till Dispatch international, en antimuslismskt tidskrift, som redan tidigare gjorde Jenny Wenhammar tveksam till att ställa ut på galleriet.

– Det kan hända att jag backar ur om jag får höra mer om Dan Parks konst eller om Rönnquist uttalar sig på något sätt, säger hon.

Vill väva in motståndet i konsten

Men hittills har hon sett sin egen skepsis mot Rönnquists bakgrund som inspiration.

– Det jag funderar på nu är hur jag kan väva in mitt motstånd mot rasismen i konsten och skapa ett avståndstagande, säger Jenny Wenhammar.

Själv tror hon att en anledning att hon blivit inbjuden att ställa ut på galleriet är att Henrik Rönnquist med det vill säga att han inte bara ställer ut konst som anklagas för rasism, utan all slags kontroversiell konst.

Ser likheter med Lars Vilks

Och hon ser likheter mellan sin egen position och sättet som Lars Vilks har behandlats.

– Jag har vant mig vid att bli hatad av alla. Rasister, islamister, nazister, vänstern och högern. Det har redan förändrat mig och jag kan se saker mindre svartvitt. För jag har mötts av samma drev och verbala attacker som de som bland andra Sverigedemokrater har berättat om, säger hon.

Och hon är inte rädd att bli kritiserad för sitt val av galleri.

– Jag ser det som en möjlighet till dialog. Det är intressant att se hur folk väldigt lätt hatar och inte bryr sig om källkritik. Så jag kommer inte backa för att jag är rädd om mitt rykte. Utan i så fall är det ett rationellt beslut att inte ha med Henrik Rönnquist och Dan Park att göra.

– Men just nu är det lite spännande. För det visar så mycket på psykologin kring hur samhället fungerar, säger Jenny Wenhammar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.