En tavla av Willem de Kooning. Foto: TT

Förfalskade målningar med hårtork

Uppdaterad
Publicerad

Dukar från lokala loppmarknader behandlades med hårtork och tepåsar för ge den rätta samtida känslan – kreativiteten är slående i den konstförfalskningshärva som just nu rullas upp i New York.

Den spanske konsthandlaren José Carlos Bergantinos Diaz anklagas tillsammans med bland andra sin bror för att ha sålt falska målningar till välkända gallerier till ett värde av 218 miljoner kronor, enligt CNN.

Från gatukonstnär

Verken påstods komma från konstnärer som Mark Rothko, Jackson Pollok och Willem de Kooning, men tillverkades egentligen av gatukonstnären Pei Shen Qian i hans hem, i Queens.

Anklagas även för penningtvätt

De inblandade ska ha mötts i ett gathörn på Manhattan och lurendrejeriet pågick i nästan två decennier. Bröderna Bergantinos Diaz anklagas bland annat för bedrägeri och penningtvätt. Konstnären själv förnekar uppsåt.

– Jag skapade en fruktkniv, men om andra använde den för att döda är det orättvist att anklaga mig, säger han, enligt tv-kanalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.