Försenad utställning om bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad

”Ja, nu börjar det faktiskt lossna rejält”, tycker Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist. Våren är här och Arkdes har äntligen blivit klara med sin utställning om bostadskrisen.

Och det var ju verkligen på tiden – för läget är ju minst sagt akut. Bara inom de närmaste 10 åren måste vi få fram minst 700.000 nya bostäder.

Bo Nu och Då är gjord av Dan Hallemar från tidningen Arkitektur vilket märks; både på gott och ont. Utställningen består av en rad avdelningar som behandlar frågan ur olika perspektiv; hemlösa uteliggare, flyktingbostäder, viktiga erfarenheter från tidigare bostadskriser och samtida lösningar på dagens problem.

En avdelning om miljonprogrammet

Det finns en avdelningen som handlar om miljonprogrammet,  alltså hur man snabbt och effektivt löste 60-talet bostadskris med hjälp av ett slags prefabricerade legobitar i betong.

Kollektivhus är en annan gammal idé som den samtida arkitekt-byrån Utopia har tagit fasta på – men det tror inte jag fungerar idag eftersom folk är betydligt mer individualistiska nuförtiden.

Det mest innovativa förslaget är nog Kod’s idé om hur man kan förtäta villaområden. Kod föreslår helt enkelt att flera grannfamiljer upplåter en del av sina existerande tomter för att kunna få till en helt ny tomt. Och det här tror jag faktiskt fungerar även idag – eftersom det finns stora pengar att tjäna.

”För ambitiös”

Den här utställningen är både initierad och ambitiös – kanske för ambitiös; bara texterna tar typ en vecka att läsa. Och visst hade det blivit mindre spretigt om redaktör Hallemar koncentrerat sig på kärnfrågan. Uteliggarna i all ära – men det stora problemet är väl att vanligt folk inte kan få tag i en lägenhet till ett rimligt pris. Att arkitektkåren inte har mer att komma med är ju pinsamt men inte Hallemars fel. Så Bo Nu och Då är trots allt ett rejält fall framåt för den här sargade institutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.