Här hoppas man att konstmuseet ska få ligga. Just nu utgörs område till största del av en parkeringsplats Foto: Guggenheim Helsinki

Framsteg för finskt Guggenheim

Publicerad

En parkeringsplats i Helsingfors hamn kan bli ny filial för ett av världens kändaste museum. Ett beslut i stadsstyrelsen igår förde visionen ett snäpp närmare verklighet.

En majoritet av stadsstyrelsen röstade ja till att reservera den tomt på Södra kajen där Guggenheim Helsingfors är tänkt att stå.

Reservationen ska ge Guggenheimstiftelsen tid att anordna en arkitekttävling för bygget av den nya konstmuseet. Tävlingen planeras starta så snart som möjligt, och det vinnande förslaget ska presenteras nästa år.

1,1 miljarder i byggkostnad

Men trots att beslutet kan ses som ännu ett steg på väg mot ett finskt Guggenheim är ännu inget klart. Enligt Hufvudsstadsbladet binder inte den tvååriga reservationen Helsingfors stad till någonting.

Dessutom saknas fortfarande pengar. Kostnaden för själva bygget, beräknad till ungefär 1,1 miljarder svenska kronor, måste komma från någon annan än staden eller staten, säger finska Folkpartiets Marcus Rantala, som var med och röstade igenom tomtreservationen, till Hufvudstadsbladet:

– Den krassa ekonomiska verkligheten blir den avgörande faktorn, säger han.

Halv miljon besökare krävs

Guggenheimstiftelsen räknar redan med att lägga nästan 200 miljoner svenska kronor på licenser och på att anordna arkitekttävlingen.

Enligt en uträkning gjord av stadsstyrelsen måste museet ha 550 000 besökare per år för att täcka alla administrativa avgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.