Tyyra Linko, Meeri Helminen, Lari Hokkanen och Wilhelm Ehrnrooth vill sätta färg på nybyggen. Foto: Antti Surma-aho

Miljöstudenterna: Gatukonst viktig när städer växer

Uppdaterad
Publicerad

Fyra finska studenter vann svenskt pris för sin idé om lokal konst kan engagera människor när det byggs nytt. Kvartettens koncept ”articipation” charmade juryn.

Många passerar dem varje dag: Tråkiga gråa platser, mitt i staden.

Byggarbetsplatser är sällan inspirerande miljöer.

Det vill nu en grupp finska studenter ändra på. Med begreppet ”articipation” – en sammanslagning av orden konst och deltagande – har Meeri Helminen, Tyyra Linko, Lari Hokkanen och Wilhelm Ehrnrooth uppmärksammats i Sverige.

Gärna graffiti

Förra veckan tog gruppen, som läser miljövetenskap på Helsingfors universitet, hem förstaplatsen i hållbarhetstävlingen Sustainergies cup.

Uppdraget var att presentera idéer för att göra byggarbetsplatser mer sociala och miljövänliga. Juryn föll för det finska teamets visioner om gatukonst.

–  Vi tänker oss samtida konst, gärna gjord av elever på en lokal konstskola, gärna graffiti. Konst är ett enkelt sätt att få byggarbetsplatserna att se trevligare ut, säger Tyyra Linko.

Pop up-kultur

Men att byggarbetsplatser får lagliga graffitiväggar och stora griffeltavlor för skolbarn, fyller ytterligare en viktig funktion, tror studenterna.

– Det engagerar människor i det lokala samhället. Det attraherar folk och gör att de känner sig delaktiga, säger Meeri Helminen.

– Vi inspireras av pop up-kulturen. Den här konsten behöver inte vara evig, då går att vara experimentell. Men den kan sparas och ställas ut i andra sammanhang, fortsätter hon.

Vinnarna fick 25.000 kronor och idéerna ska plockas upp och användas av bygg- och fastighetsföretaget NCC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.