Pussy Riot i Kristi frälsarkatedralen 2012. Foto: AP

Gävle kan bli fristad för konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kan bli världens första konstnärsfristad. Det beslutade kulturnämnden under onsdagen.

Under konferensen ”Safe Havens for artists at risk” tidigare i veckan lyftes behovet av att vidga fristadsbegreppet för att inkludera fler kulturskapare än författare.

Kulturnämnden vill skapa fristad

Under onsdagen beslutade Gävle kommuns kulturnämnd att föreslå för kommunfullmäktige att låta staden bli världens första fristad för bildkonstnärer.

Fristäder i Sverige

– Vi har tagit ett beslut att ställa sig bakom Miljöpartiets motion och skapa en fristad med inriktining mot bildkonstnärer som har väldokumenterat behov av fristad, säger Lars-Göran Ståhl (S), ordförande i kulturnämnden.

Behövs pengar från fullmäktige

Men för att det ska gå att genomföra behövs mer pengar från kommunfullmäktige, konstaterade man samtidigt. Under vårvintern kommer motionen att behandlas i kommunfullmäktige. Men ett första steg är att bli medlem i fristadsnätverket ICORN.

– Vi är en kommun på snart hundra tusen invånare och att skjuta till de cirka 300 000 kronor som det handlar om borde gå, säger Lars-Göran Ståhl.

– När vi tar del av den hantering vissa kulturarbete utsätts för i världen, när vi hör om mördade konstnärer, då är känslan att vi är ett så rikt land att vi ska ha möjlighet att hjälpa de kamrater som har svårigheter, fortsätter han.

M och FP reserverade sig

Det var dock inte en enig kulturnämnd som beslutade att föreslå fristadsprogrammet. Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig. Men Lars-Göran Ståhl är förhoppningsfull om att motionen ska gå igenom.

– Jag tror att det kommer gå fort att besluta om den, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet