Anna Livion Ingvarsson vid invigningen av en utställning med Roy Andersson 2015. Foto: SVT

Gävle Konstcentrums chef kan sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Anna Livion Ingvarsson, chef för uppmärksammade Konstcentrum i Gävle, riskerar att förlora jobbet. Chefen som var ledande i kommunens fristadsprojekt för konstnärer är satt i tjänstledighet sedan två veckor tillbaka på grund av en intern konflikt.

Konstcentrum i Gävle har på senare år rönt stor uppmärksamhet för sina utställningar och för sin ledande roll i kommunens fristadsprojekt, som nyligen gav den syriske konstnären Issa Touma en kreativ fristad under två års tid.

Nu har en konflikt blossat upp i verksamheten, och Kulturcentrums chef Anna Livion Ingvarsson har avsatts på obestämd tid, uppger Arbetarbladet.

– Det var ett chockbesked, säger Anna Livion Ingvarsson till tidningen.

– Gävle Konstcentrum har varit ett fantastiskt ställe att vara på. Jag är fortfarande i chock. Och väldigt väldigt ledsen.

Slutade för två veckor sedan

Chefen för kulturcentrum fick lämna sin tjänst för två veckor sedan, och säger själv att hon ska omplaceras på grund av att hon är ”anklagad för felaktiga saker”. Enligt Gävle kommuns kulturförvaltning är Anna Livion Ingvarsson tjänstledig tillsvidare på grund av en intern konflikt.

– Hon är satt i tjänstledighet på grund av en arbetsmiljöfråga relaterad till hennes chefskap. Eftersom det är en personalfråga gäller sekretess, men frågan ska nu hanteras innan vi vet vad det kommer leda till, säger Johan Öholm, vikarierande förvaltningschef på Gävle kommun.

Exakt vad som ligger bakom konflikten – eller huruvida Ingvarsson kommer att avsättas permanent – vill kommunen inte gå in på i nuläget.

– Mitt mål har hela tiden varit att göra Konstcentrum till en angelägen plats för konst och samtal. Det har varit tufft men roligt. Jag har kanske inte fått med mig alla på den resan, säger Anna Livion Ingvarsson till Arbetarbladet.

Kulturnyheterna söker Anna Livion Ingvarsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.