Gävlemoderaterna överklagar fristadssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Trots kommunfullmäktiges beslut om att ta emot en fristadskonstnär vill moderaterna i Gävle nu ta frågan till domstol.

Fristadssystemet gör det möjligt för hotade och förföljda författare att komma till Sverige för en tvåårig vistelse.

I dag finns det åtta fristäder i Sverige och Gävle kommun hade bestämt att bli den första fristaden i Sverige för en förföljd konstnär.

Fristäder i Sverige

Vill få fristadssystemet prövat

Men det vill Moderaterna i Gävle sätta stopp för.

Genom att överklaga kommunfullmäktiges beslut till förvaltningsrätten vill man pröva om fristadssystemet innebär att kommunen stödjer enskilda personer, vilket man inte får. Så motiverar man beslutet ett brev till Expressens kulturchef Karin Olsson.

”Det kan bli en hel familj som kommer hit”

Och Gävlemoderaternas Niclas Bornegrim menar att en fristadskonstnär skulle belasta kommunens ekonomi.

Men nu säger man ju att man ska ta de här pengarna ur donationsmedel avsedda för liknande ändamål, det kan väl inte belasta skattebetalarna?

– Jo, det gör ju det. Vi ska ju tillsätta en kommunal tjänst på 25 procent som ska ha hand om det. Sedan har vi alla kringkostnader. Det kan ju vara en hel familj som kommer hit och det blir skola, vård omsorg för dem. Det är olika typer av resor, material. Det blir många kringkostnader som kostar väldigt mycket pengar.

– Och om man tittar noga på donationsfonderna så är de gjorda av Gävlebor från början, som finns här i kommunen. Det är för att utveckla vårt kulturliv här.

”En fråga om den kommunala kompetensen”

Ni tänker överklaga beslutet till förvaltningsrätten?

– Ja, absolut. Den här frågan är ju inte provad. Vi kommer anmäla det till förvaltningsrätten för att få en vägledning om huruvida det här ingår i kommunens arbete. Det är en fråga om den kommunala kompetensen, vad ska en kommun jobba med och inte jobba med?

– Det finns ett önskemål från kulturdepartementet att kommunerna ska inrätta fristäder men man skickar inte medel i form av pengar.

Kulturministern beklagar hållningen

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) beklagar att Gävlemoderaterna överklagar Gävle kommuns beslut.

– Regeringen är väldigt tydlig i uppdraget till Kulturrådet att jobba för fler fristäder i Sverige och jag har aldrig stött på att det skulle stå i strid med några regler. Sedan beklagar jag bara att moderaterna i Gävle inte ser de stora fördelarna i detta, säger hon till Kulturnyheterna.

Hur ser du på splittringen inom partiet?

– Den har jag inte upptäckt. Jag tycker att det här är en kommunal angelägenhet och hoppas att de som är motståndare kommer på andra tankar.

Skepsis på andra håll

Också andra politiker har ifrågasatt om fristäder är en kulturfråga för kommunerna. I Helsingborg avvisade Maria Winberg Nordström (FP) i november idén med argumentet ”varför ska författare ha en egen väg till Sverige och inte advokater..?”

Och i Nacka har kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau avfärdat idén för Expressen med följande motivering:

”Däremot vill vi inte ha områden av typ fristaden i Christiania i Köpenhamn där droger flödar, hos oss i Nacka. Om personer har skyddsbehov så är det mer en polisiär fråga än en kommunal.”

I Lund har en motion från Socialdemokraterna om att ta emot en fristadsförfattare mötts med skepsis. Moderaterna kräver en utförligare kostnadsberäkning och frågan ska tas upp i kommunfullmäktige i vår.

Svenska Pen: ”Extremt märkligt”

Ola Larsmo, ordförande för Svenska Pen, beklagar Gävlemoderaternas inställning till fristadssystemet och att man nu vill få systemet prövat i förvaltningsrätten.

– Det som är märkligt är att de verkar säga att försvar av demokratin och yttrandefriheten inte ryms inom ramen för det kommunala uppdraget. Vilket jag tycker är extremt märkligt eftersom en kommun är en i grunden demokratisk organisation, säger han.

Tonen i debatten om fristäder har inte sällan varit hög. Gävelmoderaterna skrev i Arbetarbladet 28 februari i år att:

”Det råder stor bostadsbrist i Gävle, hur går det till att få förtur i bostadskön?” och

”Skall vi i Gävle Kommun ha hela världen som vårt ansvarsområde, är inte detta en fråga och kostnader för Regering och Kultur Departement?”

”Snudd på främlingsfientligt”

Argumenten som använts snuddar på främlingsfientlighet menar Ola Larsmo.

Jag tycker att Gävlemoderaterna ska hålla sig för goda för den typen av retorik.

– Vad det säger är hur lätt det är att halka in i de här tongångarna om man inte tänker igenom de här sakerna ordentligt. Vad är främlingsfientlighet? Vad är solidaritet? Och vad är vi beredda att göra för att försvara tryckfrihet och yttrandefrihet? säger Ola Larsmo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet