Pierre Le Guennec och hans hustru åtalas för att ha stulit över 200 verk av Picasso. Foto: TT

Hade Picassotavlor i garaget – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre franskt par åtalas för att ha stulit Picassotavlor till ett värde av 750 miljoner kronor. De åtalade nekar till anklagelserna.

Det är en smått fascinerande historia som nu rullas upp i en domstol i Paris. På de åtalades bänk sitter 75–årige Pierre Le Guennec och dennes 72–åriga hustru, som sedan 1970–talet haft över 200 Picassotavlor i sitt garage.

Historien går tillbaka till 1970, då Pierre Le Guennec anlitades av konstnären för att installera larm i de olika villor och slott som Picasso ägde i södra Frankrike. Le Guennec och hans hustru, som nekar till anklagelserna, säger att tavlorna var en gåva som tack för utfört arbete. Den som ska ha gett honom konstverken var Picassos sista hustru Jacqueline Roque.

Unika verk

Samlingen omfattar 271 aldrig tidigare visade föremål från perioden 1900 till 1930, som kallas Picassos ”blåa period”. Tio av tavlorna anses som extremt unika och bara dem tros vara värda över 300 miljoner kronor.

2010 ville Le Guennec få verken värderade och tog därför kontakt med den stiftelse som förvaltar Picassos dödsbo. Ingen trodde dock på Le Guennecs berättelse och istället för ett löfte som kunde trygga ekonomin för kommande generationer anmäldes han till polisen. 

Lång karriär

Picassos son Claude, säger till den franska tidningen Libération att hans far aldrig skulle få för sig att skänka bort konstverken.

Pierre Le Guennec och hans hustru släpptes sedan fria i väntan på rättegång. Om domstolen anser dem skyldiga riskerar de fängelsestraff på upp till fem år, samt böter på motsvarande 3,5 miljoner kronor för att ha gömt stulen konst.

Pablo Picasso föddes i Spanien 1881, men kom att tillbringa stora delar av sitt liv i Frankrike. Han avled 1973 och anses som en av 1900-talets mest betydelsefulla konstnärer. Hans karriär sträckte sig från förra sekelskiftet fram till hans död. Experter uppskattar att Picasso tillverkade omkring 20.000 konstverk under sin livstid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.