Hasselbladsvinnare ställer ut

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar fotoutställningen ”The Fabric of Photography” på Hasselblad Center i Göteborg. Vinnare av årets Hasselbladspris, japanskan Ishiuchi Miyako, ställer ut.

Utställningen visar några av Ishiuchi Miyakos främsta arbeten från de senaste 25 åren. Fotografierna går i historiens spår och skildrar strukturen av hud, ärr, rynkor, trådar och sprickor. Kraftfulla markörer för kroppar, idéer och det mänskliga i nuet.

När SVT träffar fotografen Ishiuchi Miyako, är det en dag kvar till vernissagen. Arbetet pågår för fullt med att förbereda utställningen, som har det sammanhängande temat mänskliga och historiska ärr med fokus på kvinnan.

Kvinnan i Hiroshima

Ishiuchi Miyakos är mest fäst vid sina bilder om Hiroshima.

– De flesta fotografier från Hiroshima har tagits av män, i dokumentationssyfte. Men den där klänningen skulle jag ha kunnat ha på mig. Avståndet mellan mig och subjektet krymper eftersom jag ser ur en kvinnas perspektiv, säger Ishiuchi Miyako.

Betraktaren får tolka själv

Hon var 27 när hon började fotografera och säger själv att det var för att hon inte hade något annat att göra.  Inga förklarande texter finns till fotografierna, hon vill att betraktaren ska tolka själv.

– Mitt arbete handlar inte om dokumentation utan om skapande. Fram tills nu har det varit omöjligt att göra konst kring Hiroshima. Det har varit lika tabu som förintelsen. Men nu kan unga konstnärer börja använda Hiroshima som utgångspunkt för sin konst. I mina fotografier ser man saker som folk i allmänhet inte vill se. Ärrade kvinnokroppar, Hiroshima, mödrar, döda anhörigas tillhörigheter. Jag dras till den mörka sidan, till skuggorna, säger Ishiuchi Miyako.

Men du skulle inte vilja säga att du är en nostalgisk person?

Ishiuchi spricker upp i ett leende. Hon skrattar och säger utan att tveka

– I am cool! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.