Hieronymus Bosch-målning hittad på museum i Missouri

Uppdaterad
Publicerad

En oljemålning som Nelson-Atkins Museum of Art i Kansas City köpte på 1930-talet i tron att den var målad av en elev till den infernaliske helvetesskildraren Hieronymus Bosch visade sig vara målad av mästaren själv.

Målningen ”St. Antons frestelse” är utlånad till Het Noordbrabants Museum för jubileumsutställningen ”Hieronymus Bosch – Visions of Genius”.

Den öppnar i nederländska Hertogenbosch om knappt två veckor med anledning av att det i år är 500 år sedan Bosch dog, och nu får den alltså ett extraverk.

Ett signifikant tillägg

Det är forskare från Borsch Research and Conservation Project som slagit fast att målningen – som förställer St. Anton med ett krus och en stav vid en flod i vilken bisarra kreatur simmar omkring – är signerad mästaren själv. Något som gör Nelson-Atkins-Museets chef, Julián Zugazagoitia, lycklig.

– Vi är jätteglada över det här, säger han i ett uttalande på museets hemsida. När museer lånar ut fantastiska verk, kan fantastiska saker hända.

Forskarna själva kallar upptäckten ”...ett signifikant tillägg till Hieronymus Bosch inte särskilt stora verkslista”. Med det nya fyndet inräknat finns det i dag 26 bevarade Bosch-målningar.

”Som att ditt barn fått Nobelpriset”

– Det är samma målning som tidigare, men plötsligt ser man på den med nya ögon. Det är lite som att ditt barn just fått Nobelpriset. Man älskar ungen lika mycket som tidigare, men skryter mer för vänner och släktingar, säger Julián Zugazagoitia till New York Times.

Hieronymus Bosch levde mellan åren 1450-1516 i Hertogenbosch och hans ofta groteska fantasimålningar, med motiv inspirerade av helvetet och skärselden, är kända i hela världen.

”St. Antons frestelse” mäter 39*25 cm och tros vara en del av en försvunnen triptyk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.