I vanliga fall jobbar Trinidad Carrillo analogt med lång slutartid, upp till 30 minuter. Men för att bilderna skulle kunna spridas snabbt så fotade hon digitalt, med 30 sekunders exponering i ficklampsljus. ”Utan titel #32” Foto: Trinidad Carrillo

Hon fotade sovande palestinier

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har en grupp asylsökande tältat i centrala Göteborg. Trinidad Carrillo har fotograferat männen – medan de sov.

– Det finns inget mer intimt eller skört än sömnen. Alla sover och alla drömmer, säger fotografen och konstnären Trinidad Carrillo, som nu ställer ut tre av bilderna på Göteborgs konsthall, i den pågående utställningen ”Märk Linjen”.

Strejk mot Migrationsverket

Sedan i somras har en grupp palestinska asylsökande tältat på Järntorget i Göteborg, som en protest mot Migrationsverket. De genomförde även en 28 dagar lång hungerstrejk.

Hungerstrejkande palestinier

– Jag hade ju sett tälten under sommaren, samtidigt var jag väldigt tagen av nyheterna från Palestina. En dag tog jag mod till mig och gick fram och pratade med den äldsta av dem, Ossama, han var entusiastisk och glad trots att han hungerstrejkade, säger Trinidad Carrillo.   

Ossama, som är 52, berättade för henne om sin och de andra männens situation. De var asylsökande från Palestina. Många av dem hade varit i Sverige länge, i upp till åtta år, alla hade fått sin asylansökan avslagen. Trots det, kunde de inte skickas tillbaka på grund av säkerhetsläget i Palestina. ”Vi får inte stanna här? Vi får inte åka tillbaka? Vart ska vi ta vägen?”, skriver de på facebooksidan ”Låt Palestinierna stanna”.

– När jag skulle gå kikade jag in på männen i tälten. De vinkade och log men såg helt sjukt jävla försvagade ut. Jag fick vad jag tror är en panikångestattack och började gråta och skaka, säger Trinidad Carrillo.

Kände maktlöshet

På natten kunde hon inte släppa tanken på männens situation och sin egen känsla av maktlöshet.

– Jag tänkte, vad kan jag göra? Jag kan fotografera och göra konst. Vad fan kommer de ändra!?

Dagen därpå gick hon trots allt tillbaka till palestinierna på Järntorget och frågade om hon fick fotografera dem när de sov.

– Jag ville göra något, ville ge dem uppmärksamhet. Bilderna som finns av flyktingar är så schablonartade så folk ser dem inte längre. Jag kan kanske använda mitt konstspråk till att se dem på nytt.

Drömmen i fokus

I vanliga fall fotograferar Trinidad Carrillo mest personer som står henne nära, familj och vänner. Hon fokuserar ofta på drömmar och tänkte att de hungerstrejkande männen kanske upplevde en bättre värld i drömmen.

– Det var väldigt naivt tänk, för de flesta av dem drabbas av mardrömmar.

Hon fotograferade de sovande männen varje kväll från den 18 augusti, tills den sista bilden togs för tre veckor sedan.

Vet du vad som händer med palestinierna nu?

– De avslutade hungerstrejken efter 28 dagar, för Migrationsverket lovade positiva svar i mitten på oktober. Vilket de självklart inte höll. De väntar fortfarande. Nu blev det utlovade svar denna veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejkande palestinier

Mer i ämnet