Kornelia Nilsson ritade en satirteckning och blev varnad. Foto: Kornelia Nilsson

Hotades med uppsägning – för satirteckning

Uppdaterad
Publicerad

Hon publicerade en satirteckning av kommuntoppen – och hotades med uppsägning av chefen.

Då valde konstnären Kornelia Nilsson i Luleå att säga upp sig själv.

”Det finns en rädsla för vad man får uttrycka”, säger hon.

Kornelia Nilsson blev erbjuden anställning på Skådebanan i Luleå – en ideell förening som anordnar evenemanget Kulturnatten. Hon skulle vara systemtekniskt ansvarig och boka ljud och ljus.

Kulturnatten i Luleå finansieras till störst del av kommunen.

När kommunalrådet Niklas Nordström (S) gjorde ett uttalande i Nato-frågan, ritade Kornelia Nilsson en satirbild av politikern, föreställande Nordström ombord på ett JAS-plan.

”Har full rätt att kritisera”

Kort efter att hon publicerat teckningen på sin privata Facebook, hörde Kornelia Nilssons chef på Skådebanan, Eva Plumppu, av sig.

– Den kanske hade legat uppe i trettio minuter eller en timme, då skickar hon ett Facebookmeddelande, om jag ville jobba kvar på Kulturnatten så skulle jag ta bort bilden. Att kritisera en sponsor för Kulturnatten kunde innebära att de förlorar sitt bidrag, säger Kornelia Nilsson.

Hon svarade med att säga upp sig.

– Jag kände att jag inte kan arbeta på en arbetsplats där jag inte får uttrycka mina åsikter. Jag hade handlat helt annorlunda om det hade varit en partipolitisk fråga, eller om det var en privat sponsor som jag sagt massa skit om, men det här handlar om kritik mot det offentliga, det allmänna. Jag har full rätt att kritisera det oavsett vilken typ av anställning jag har. När det gäller att göra det genom konst är det extra viktigt. Den måste få vara fri.

En tystnadskultur

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om festivalarrangören Elisabeth Rosenbrand i Luleå som på sin Facebook kritiserade kommunen för snåla artistgager – och fick vad hon uppfattade som en hotfull kommentar av chefen för Luleå kommuns tillväxtkontor.

Kornelia Nilsson ser ett mönster i de två händelserna.

– Jag hade inte tänkt gå ut i media. Det har blivit så mycket rabalder, men det här är inte en enskild händelse utan en kultur inom kommunen som vill tysta dem som uttrycker sig kritiskt. Jag tror att det är någonting som vuxit fram på ganska kort tid, säger hon.

Vad grundar du det på?

– Främst de här två händelserna, men det finns annat också som jag inte kan uttala mig om.

”Har blivit indragen”

Eva Plumppu, Kornelia Nilssons chef, säger till Norrbottenskuriren att det inte finns något ”nyhetsvärde” i händelsen, och att hon kontaktade Kornelia som privatperson, inte som chef. Till Kulturnyheterna vill Eva Plumppu inte kommentera mer än att meddelandet om att ta bort teckningen inte föranleddes av någon kontakt med det avbildade kommunalrådet Niklas Nordström.

– Som blivande chef och mentor för Kornelia gjorde jag det av bästa välmening, säger hon.

Niklas Nordström är vice ordförande för kommunstyrelsen i Luleå. Han understryker också att han inte haft någonting med uppmaningen att ta bort teckningen att göra.

– Jag har blivit indragen i någonting som jag överhuvudtaget inte har att göra med. Jag har inte sett teckningen, säger han.

– Vad som är en konflikt mellan individer kan inte belastas kommunen. Vårt stöd till Kulturnatten har ingenting med den här debatten att göra och vi har inga planer på att förändra det.

”Konflikter med politiska motiv”

Om den påstådda tystnadskulturen i Luleå kommun säger Niklas Nordström.

– Det är ett väldigt allvarligt påstående och jag bedömer att det inte finns någon substans i det. Det handlar att skapa en konflikt som inte finns. Det finns ingen tystnadskultur i Luleå. Det är personliga konflikter med politiska motiv och jag tycker att det är tråkigt att man sprider av sådan bild av Luleå.

Varför sprids den om den inte är sann?

– Det är just det. Vänsterpartiet har varit aktiva med att förmedla den här bilden. Det är politiska motiv. Ingenting konstigare än så. Människor här får skriva vad de vill och rita vad de vill. Luleå håller fanan högt när det gäller öppenhet för kultur, säger Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.