Femhundra filmer i olika genrer ska visas för en modern publik Foto: TT Bild

Hundratals osedda Warholfilmer digitaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Konstmuseet Museum of Modern Art i New York ska digitalisera en stor mängd filmer av den amerikanska konstnären Andy Warhol. Sen ska filmerna för första gången visas inför publik.

Filmerna skapades mellan 1963 och 1972 och består av nära 1 000 rullar 16-millimetersfilm, rapporterar BBC. Enligt Patrick Moore, som är curator för projektet, är filmerna precis lika betydelsefulla och revolutionerande som Warhols målningar.

Olika genrer

Filmerna består av allt från porträtt och bildtester till fullängdsfilmer i olika genrer. Filmen ”Empire” sägs bestå av åtta timmar föreställande skyskrapan Empire State Building i slow motion.

Digitaliseringen beräknas ta flera år.

Det är inte första gången osedda verk av Warhol dammas av. I maj i år premiärvisades ett antal verk som konstnären gjorde 1985 på uppdrag av datorföretaget Amiga.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.