I Halland vill man att fler upptäcker modern dans

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det urpremiär för Örjan Anderssons och Skånes dansteaters nya verk ”Svart.Blå”  i Falkenberg, Halland. En region som med sin unika satsning på dans öppnat nya dörrar till en konstform med dålig infrastruktur utanför storstadsområdena.

Det halländska projektet handlar om ett samarbete kring gästspel, residensverksamhet och samproduktion. Syftet är att presentera samtida dans för den halländska publiken.

”Viktigt att kultur kommer ut i landet”

Arbetet har pågått sen mitten på 90-talet. 2011 skapade man en ny rörlig institution för dans – Rum för Dans – ett samarbete mellan Region Halland, Kungsbacka, Falkenberg kommun och de två 

scenerna Kungsbacka Teater och Falkhallen, vilka är lämpade för den nutida danskonsten.

Rum för Dans erbjuder danskompanier och koreografer repetitionsutrymme och skapar produktionsmöjligheter i residensform. 

– Det är viktigt att kultur kommer ut i landet – utanför storstäderna, säger koreografen Örjan Anderson som två veckor före premiären fått möjlighet att arbeta vidare med sitt nya verk – på plats i Falkenberg. 

– Det blir inte så konstigt med dans om folk får möjlighet att se föreställningar.

Ser bara möjligheter

Verksamheten ingår i turnénätverket Dansnät Sverige, genom nätverket har publiken kunnat möta ett regelbundet utbud av nationella och internationella föreställningar i Halland.

Maria Larsdotter-Spertina, verksamhetschef, scen & konst i Kungsbacka kommun ser bara vinster med samarbetet. 

– Vi har bara möjligheter. Inget kan hindra oss. Vi kan nästan göra vad som helst. Att vara med och påverka, ta hit gästspel från hela världen. Det är häftigt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.