Svenska och utländska konststipendiaters pågående arbeten visas på Iaspis. Foto: SVT

Konstnärer håller öppet hus

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hade Iaspis öppet hus och visade upp svenska och utländska konststipendiaters pågående arbeten. Kulturnyheterna var där och tog tempen på en verksamhet som haft ambitionen att berika svenskt konstliv sedan 1996.

Iaspis är en del av statliga Konstnärsnämnden och är från början en förkortning av ”International Artists Studio Program in Sweden”. Två gånger om året har de öppet hus. Då kan allmänheten titta in i ateljéerna där de konstnärer som för tillfället fått stipendier från Iaspis arbetar.

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist tycker att Iaspis har betytt en hel del för svenskt konstliv sedan det startade 1996.

– Förr var Sverige ett litet och isolerat land i utkanten av konst- och designvärlden. Men Iaspis har sett till att det kommer hit en massa folk hela tiden vilket för att våra svenska konstnärer och designers har fått inspiration och kunnat bygga upp nätverk, vilket är jätteviktigt, säger han.

Dåtida fotokonst och samhällssymbolik

En av dem som just nu verkar i Iaspis ateljéer är Jenny Berntsson. Hennes projekt handlar om när ett stycke tyg blir människans enda skydd mot omvärlden. Hon har tecknat bilder av tiggare och flyktingar.

– Många människor som råkar illa ut eller måste fly får bara med sig tyg som sitt enda skydd, kläder eller en filt. För mig blir det en symbol för det samhälle vi lever idag.

Italienska Linda Fregni Naglers projekt ”Hidden Mothers” är en samling bilder från när fotokonsten var ny. När små barn skulle fotograferas var mamma också med, men hon skulle helst inte synas. Istället gömde hon sig helt enkelt under en filt, en gardin eller till och med under en matta bakom barnet.

– På den tiden var man inte van att titta på fotografier, förklarar Linda Fregni Nagler. Jag tror de helt enkelt inte såg personen under skynket. Det säger mycket om hur en grupp människor valt att gestalta sig själva.

Möten mellan svenska och utländska konstnärer

Linda Fregni Nagler är här på ett stipendium för 2 månader där ateljé och boende ordnas av Iaspis.

– Det är en underbar möjlighet. Vi har inget liknande i Italien, säger hon.

Johan Pousette är verksamhetschef på Iaspis och säger att man lägger stor vikt vid att både svenska och utländska konstnärer ska representeras.

– Vi bjuder hit både utländska konstnärer och konsntärer verksamma i Sverige, vilket gör att möten mellan människor uppstår. Det är kanske det allra viktigaste i vår verksamhet, säger han.

Designers underrepresenterade

Men Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist anser att det är för få stipendiater som har en bakgrund inom design.

– Generellt tycker jag verksamheten håller hög kvalitet men det finns en obalans mellan konstsidan och designsidan. Det syns på stipendiaterna som är här just nu, nio av tio kommer från konstisdan och så ska det absolut inte vara, det ska vara 50/50, säger Dennis Dahlqvist.

Men detta är något som man på Iaspis tänker arbeta mer med framöver.

– I oktober kommer nästa grupp av stipendiater hit och under den kommande perioden kommer det istället att vara övervägande formkonstnärer, säger Johan Pousette.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.