Foto: Notabugsplat.com

Internationell konstprotest mot drönarkrig

Uppdaterad
Publicerad

Fotografiet på marken är så stort att det syns på drönarförarnas skärmar. Konstnärerna bakom projektet vill rikta uppmärksamhet mot de civila offren i USA:s drönarkrig i Pakistan.

”Bug splat”  är det den amerikanska militärens slanguttryck för när man dödar en person i ett drönaranfall. På den gryniga datorskärmen ser det nämligen ut som att det är en insekt (bug) och inte en människa som blir krossad när bomberna briserar.

Inte en krossad insekt

Konstprojektet ”Not a bug splat” (”Inte en krossad insekt”) ifrågasätter både det språkbruket och själva krigföringen med drönare.

Fotot på flickan är placerat på ett fält i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i nordvästra Pakistan – ett område som drabbats av många av de över 300 drönarattacker som USA utfört i landet sedan 2004.

Enligt den brittiska organisationen The Bureau of Investigative Journalism har hela 332 av dessa attacker skett under Barack Obamas tid som president och resulterat i mellan 2.296-3.718 dödsoffer.

Av dessa var uppemot 900 civila och knappt 200 barn.

Fotot syns från luften

Fotot på den pakistanska är tillräckligt stort för att det ska synas i både drönarkameror och på satellitbilder på nätets karttjänster. Konstnärskollektivet bakom projektet hoppas att de ska få soldaterna vid tangentborden att tänka en extra gång innan de släpper sina bomber.

”Not a bug splat” är ett samarbete mellan konstnärer i Pakistan och USA och är en del av den franske (anonyme) konstnären JR:s ”Inside out project”.

JR är känd för att placera ut stora affischer på oväntade ställen i det offentliga rummet och i det globala ”Inside out project”, som han startade 2011, uppmanade han alla i hela världen att delta.

Förlorat sin familj

Konstnärerna fick hjälp av boende i området att rulla ut det stora fotografiet. På projektets webbsida skriver man inte vem flickan är, men att hon förlorat båda sina föräldrar och två syskon i en drönarattack.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.