En konceptbild på det stoppade minnesmonumentet ”Memory wound”. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Internationellt konstnärsupprop för Utøya-monumentet

Publicerad

Ett internationellt upprop av konstnärer och museidirektörer kräver nu att de norska myndigheterna inte skrotar den svenske konstnären Jonas Dahlbergs omstridda minnesmonument vid Utøya.

I en gemensam debattartikel i norska Aftenposten tar de Jonas Dahlberg i försvar, och menar att regeringen måste stå emot påtryckningarna från de kritiska ortsbor som krävt att konstverket stoppas. Det rapporterat Sveriges Radios Kulturnytt.

”Det är inte överraskande att utformningen av ett minnesmärke skapar debatt. Så har det alltid varit, för det är starka känslor involverade”, skriver man i debattartikeln, som undertecknats av konstpersonligheter som Lars Nittve, Olafur Eliasson och Daniel Birnbaum.

Uppmanar till ståndaktighet

Det var i september som den norska kommunministern Jan Tore Sanner beslutade att stoppa konstverket på grund av negativa reaktioner från närboende. I artikeln understryker konstnärerna att minnesmonument alltid rör upp känslor, men att konsten måste kunna arbeta i det fältet trots detta.

”I debatten är det viktigt att komma ihåg att det inte är konstverket som är brutalt, utan handlingen som det ska påminna oss om”, skriver man, och uppmanar regeringen att låta konstverket bli en plats där norrmän kan bearbeta sina sår.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.