Foto: TT

IS säljer plundrad konst för att finansiera terror

Uppdaterad
Publicerad

I en video visar terrororganisationen Islamiska staten hur jihadkrigare krossar ovärderliga konstföremål i Mosul i norra Irak. Samtidigt rapporterar experter inom brott och arkeologi att IS har smugglat nästan 100 syriska artefakter till Storbritannien där de säljs för att finansiera terrorn.

Islamiska staten både plundrar och förstör ovärderliga konstföremål i norra Irak. De föremål som krossas beskrivs som avgudabilder som måste förstöras.

De artefakter som påstås säljas i London är guld- och silvermynt från Bysantiska riket och romerskt keramik och glas till ett värde av hundratusentals dollar, enligt The Times.

Terroriströrelsen IS

– Jag kommer hela tiden i kontakt med plundrade artefakter, vare sig det handlar om någon som försöker sälja det, eller bilder som skickats till någon som har erbjudit sig att köpa, säger Chritopher Marinello, chef för Art Recovery International, som jobbar med att identifiera och överse återhämtandet av stulen kulturell egendom.

IS inblandade i försäljningen

Han berättar att en enda artefakt kan vara värd tusentals dollar, men att ju mer värdefull och unikt en artefakt är, desto svårare är att sälja den, eftersom samlare skräms bort.

– Försäljningen gäller främst objekt av mellanstort värde som inte sticker ut.

The Times citerar också Michael Danti, en arkeolog som jobbar för Syrian Heritage Initiative, som säger att IS brukar vara inblandade i försäljning av plundrade objekt.

– Vi ser många plundringar i IS-kontrollerade områden. IS kontrollerar också smuggling.

”Fick just det här från Syrien”

Smugglingen tros gå genom Turkiet, Jordanien och Libanon, samma rutt som används för att smuggla människor, vapen och droger.

När BBC:s Radio 4 tog med sig David Gill, professor i arkeologi vid University Campus Suffolk till Londons gallerier upptäckte de att vissa gallerister är öppna med försäljningen.

– Vi gick in i ett galleri och pratade om ett objekt och galleristen sa ganska öppet: ”Vi fick just det här från Syrien”. När vi sa att det var intressant sa han: ”Jo, men det här objektet är ännu mer intressant. Det har precis kommit från Irak”, säger professorn.

Robert Jenrik, parlamentsledamot och tidigare chef för auktionsföretaget Christie’s, kallar handeln för ”det största hotet mot kultur sedan slutet av andra världskriget och en stor källa för inkomst för IS och Assad regimen”.

En talsperson för brittisk polis berättar för tidningen att polisen har fyra pågående utredningar där alla behöver samarbete med utländsk lagstiftning. Inga hade dock gripits.

Unesco kräver krismöte

FN:s säkerhetsråd uppmanas nu också att hålla ett krismöte om Iraks kulturarv, uppger Ekot i Sveriges Radio. Unesco anser att säkerhetsrådet måste agera mot förstörelsen av statyer och de andra historiska föremålen i staden Mosul i Irak.

Flera av föremålen som förstörts är från assyriska och grekiska perioder hundratals år före Kristus.

Arkeologer jämför IS agerande med hur talibaner för 14 år sen förstörde dom stora buddastatyerna i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet