Påve Fransicus och president Hassan Rouhani under audiens i Vatikanen. Foto: TT

Italien välkomnade Iran – med censurerade statyer

Uppdaterad
Publicerad

Italien välkomnar Iran med övertäckta statyer.

Nakenheten i de Kapitolinska museerna skulle inte uppröra gästerna.

Nyligen besökte Irans president Hassan Rouhani Italiens huvudstad Rom.

Det handlade framförallt om att knyta affärskontakter sedan sanktionerna mot Iran har hävts. Men besöken lämnade även plats i schemat för lite kulturkonsumtion. Av den censurerade sorten.

Övertäckte statyer

Enligt BBC hade Italiens premiärminister Matteo Renzi, som guidade president Rouhani i de Kapitolinska museerna, låtit täcka över nakna statyer för att undvika provokation.

Inget vin ska heller ha serverats till middagen som parterna åt tillsammans, med hänsyn till Irans stränga alkohollagstiftning, uppger BBC.

Frankrike vägrar slopa vinet

Frankrike, som är nästa anhalt för Hassan Rouhani, har redan bestämt sig för att inte följa i grannlandets fotspår på den punkten.

Innan Italienvistelsens slut ska Irans president hunnit sluta affärsavtal värda omkring 17 miljarder euro, och träffa påve Franciskus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.