Bonniers Konsthall kommer att få omkring 15 miljoner kronor om året av det arv Jeanette Bonnier efterlämnade vid sin bortgång i våras. Foto: TT

Jeanette Bonniers arv till Bonniers Konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Efter Jeanette Bonniers bortgång i våras framkom att hon lämnade efter sig tre miljarder kronor. Nu tilldelas Bonniers Konsthall avkastningen för arvet, ett bidrag som kommer uppgå till omkring 15 miljoner kronor om året.

Kulturnyheterna skrev i våras om att Jeanette Bonniers arv skulle tilldelas en stiftelse där tanken var att årligen dela ut avkastningen till konstnärer, forskare och förföljda journalister.

Men nu rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio att arvet istället kommer gå till Bonniers Konsthall.

Direkt till verksamheten

Enligt stiftelsen som förvaltar Jeanette Bonniers arv ska avkastningen gå till konsthallen som Jeanette Bonnier grundade 2008. De 15 miljonerna om året kommer, enligt stiftelsens ordförande Christel Engelbert, gå direkt in i verksamheten. Tidigare uppgifter om hur pengarna skulle användas beskrivs som ”en missuppfattning”.

”Väldigt bra”

Till Kulturnytt säger Pontus Bonnier, ordförande för konsthallen, att beslutet känns bra och positivt för verksamheten.

– Hon var stolt och enormt engagerad i konsthallen, redan från dess tillblivelse tills det att hon tragiskt gick bort här i våras. Nu känns det som ett väldigt bra bidrag för oss att kunna driva verksamheten vidare med samma konstruktiva inriktning som vi haft hittills, säger Pontus Bonnier till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.