Jeff Koons om odödlighet

Uppdaterad
Publicerad

En i sammanhanget lite oväntad gäst på Nobelfesten igår var den amerikanska konstnären Jeff Koons. Han är inbjuden för att prata om odödlighet i Nobel week dialouge.

– Jag har aldrig sett mig själv som en vetenskapsman, men jag älskar alla kunskapsområden, säger Jeff Koons till Kulturnyheterna.

Han är världens just nu mest framgångsrika konstnär. Förra året sålde han en gigantisk färgsprakande ballonghund för 58,4 miljoner dollar (ungefär 440 miljoner kronor). Det är det dyraste konstverk som sålts av en nu levande konstnär. En likadan ballonghund visas just nu på utställningen ”Skulptur efter skulptur” på Moderna museet i Stockholm.

Leksaksskulpturer till sonen

Koons slog igenom i slutet av 80-talet med jätteskulpturer av gulliga djur, barn och Michael Jackson i porslin.

Hans nästa konstobjekt blev porrstjärnan Cicciolina som han också var gift med en kort period. Serien med tavlor och skulpturer av de två tillsammans i erotiska poser, kallade han ”Made in Heaven”.

De båda fick barn tillsammans innan de skilde sig och det ledde till en vårdnadstvist som pågick i många år. Jeff Koons gjorde leksaksskulpturer, som ballonghunden, för att kommunicera med sin frånvarande son.

130 anställda

I dag har Jeff Koons 130 anställda som tillverkar hans konst i ateljén i New York. Att han kommer till Stockholm för att vara med i ett vetenskapsseminarium, tycker han är naturligt.

Han berättar att han i unga år insåg att konsten på ett otvunget sätt gav honom kopplingar till filosofin, sociologin, psykologin, matematiken och kemin.

– Plötsligt vidgades hela min tillvaro och jag insåg att dessa intressen gav mig en möjlighet att vidga mina vyer.

Nobelsamtalet ska föras på temat ”odödlighet” men på frågan om Jeff Koons själv skulle vilja ha evigt liv svarar han att han njuter av livet i nuet.

Har åtta barn

– Jag är far till åtta barn och tycker om att umgås med dem. Men jag hyllar tanken på det eviga som en aspekt av det biologiska, av sinnesupplevelser och det organiska. Men jag tror också att man kan uppnå det eviga genom idéer.

Är din konst odödlig?

– Det tror jag inte att något är. Eller vissa idéer kan kanske vara det. Men med tiden blir även de saker som människan verkligen försöker bevara krackelerade, vittrade, ofullständiga och sönderbrutna.

Jeff Koons samtal med hjärnforskaren Eric Kandel visas i SVT2 i morgon fredag kl 18. Utställningen ”Skulptur efter skulptur” visas till den 18 januari på Moderna museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.