Rysk Jungfru Maria-konst måste tas bort från nätet

Uppdaterad
Publicerad

En målning med Jungfru Maria iförd en Pussy Riot-liknande mask måste tas bort från nätet.

Konstnärerna Artyom Loskutov och Maria Kiseleva ligger bakom en målning som påminner mycket om en Jungfru Maria-ikon. Men det är ett par detaljer som inte stämmer.

Figuren på bilden bär en balaklava liknande den som Pussy Riot brukar bära. På sitt bröst har hon, i stället för Jesus, en liten flicka med flätor.

Pussy Riot

Konstnärsduon har satt upp bilden runt om i den stora ryska staden Novosibirsk, vilket har väckt mycket känslor. Den har även tryckts på t-shirtar.

Förra hösten dömdes Artyom Loskutov till böter för att ha förolämpat religiösa känslor med bilden. Nu har domstol även slagit fast att balaklava-ikonen bör tas bort från internet, där den cirkulerar ganska flitigt.

Klagomålet som ledde till att bilden togs upp i domstol kom från medlemmar i den rysk-ortodoxa kyrkan, som hade upptäckt bilden på nätet. De menar att konstnärernas verk gör narr av hela den ortodoxa tron, då Jungfru Maria är en av de mest vördade ikonerna i Ryssland.

Detta rapporterar Art Media Agency.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet