Vincent van Gogh och Theo van Gogh ligger begravda i Auvers-sur-Oise. Foto: surlespasdevangogh.fr

Kampanj för att rädda Vincent van Goghs grav

Uppdaterad
Publicerad

Ideellt Van Gogh-institut i franska Auvers-sur-Oise försöker rädda klassiska landmärken som konstnären förevigade

Den holländska konstnären Vincent van Gogh dog i den franska byn Auvers-sur-Oise 1890 efter att ha skjutit sig själv i bröstet. Trots att han bara bodde där de sista tre månaderna av sitt liv hann han färdigställa flera av sina klassiska verk på platsen. Till exempel förevigade han byns kyrka.

Vincent Van Ghoghs version av kyrkan i Auvers-sur-Oise Foto: Wikimedia Commons

Den ideella franska organisationen Institut Van Gogh arbetar för att bevara de byggnader och platser Vincent van Gogh målade av i bygden. Kyrkan, uppförd på 1200-talet, skadades i en storm för två år sedan och tillsammans med lokala myndigheter samlar institutet in pengar till renoveringen. Enligt The Art Newspaper har man samlat i hop tillräckligt med pengar för att starta i sommar.

Läs mer Tävling – han är mest lik Vincent van Gogh

Gravplatsen översvämmades

Institutet kampanjar också för att rädda Vincent van Goghs gravplats. Kyrkogården, där även konstnärens bror Theo ligger begravd, översvämmades förra året.

600.000 Euro behövs enligt institutet för att kyrkogården ska stå pall för de många turister som kommer varje år. Gravplatsen är ett mycket populärt utflyktsmål för van Goghs många fans.

– Den är byggd för att klara upp till 10.000 personer om året, men det kommer 250.000 personer, säger Van Gogh Instituts chef Dominique-Charles Janssens till The Art Newspaper.

– Det är den näst mest besökta kyrkogården i Frankrike (efter Père Lachaise i Paris) och folk kommer även om de står med vatten under fotknölarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.