Kaos och ordning i Laura Limas konst

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianska performancekonstnären Laura Lima gör gåtfulla verk med levande kroppar och en förhoppningsvis deltagande publik. Hon tillhör dom mest betydelsefulla på Brasiliens just nu vitala konstscen.

I veckan öppnade Bonniers konsthall en stor separatutställning med Laura Lima. Hon är en performancekonstnär som gör det gåtfulla till en lek.

I verket  ”Den nakna magikern” kliver besökaren in i ett dunkelt rum, belamrat med prylar. Här finns både kaos och ordning, allt hända, eller inget.

– Vi invaderar magikerns arbetsrum. Om det inte stör honom så kanske jag sätter på radion och lyssnar på musik, säger Laura Lima som guidar Kulturnyheterna runt i Konsthallen.

Magikern själv står verkar obrydd av invasionen. Hans står iklädd sin svarta hatt vid arbetsbordet, till synes försjunken i magiska formler.

– Han försöker inte behaga någon som i en föreställning, det här är annorlunda, säger konstnären.

Se ett inslag frånutställningen och hela intervjun med Laura Lima i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.