Foto: TT

Privatperson köper Hertha Hillfons ateljé

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att en privatperson i Mälarhöjden köper keramikern Hertha Hillfons hem och ateljé i Mälarhöjden. Tanken är att Hertha Hillfons vänner ska hyra och driva ateljédelen som museum.

Köparen, Lars Gunnar Ståhl, är glad över köpet av Hertha Hillfons två fastigheter. Redan under måndagskvällen kommer han och Hertha Hillfons vänner att ha ett möte om framtiden för ett eventuellt Hertha Hillfon-museum.

Hänger på Stockholms stad

– Jag gillar Hertha Hillfons konst och tycker det skulle vara kul om det blev ett museum. Men för att detta ska bli möjligt måste man få finansiering från Stockholms stad, säger Lars Gunnar Ståhl.

Tanken är att Hertha Hillfons vänner ska hyra ateljédelen av ägaren för att driva det som ett museum för allmänheten. Men trots att vänföreningen har haft goda samtal om finasieringen med politikerna i Stockholms stad vågar man ännu inte hoppas att museet kommer att bli av.

– Klart att vi är oroliga fram tills den dagen vi har ett hyresavtal med köparen och finansieringen helt klar, säger Jan Börjeson, ordförande i Hertha Hillfons vänner.

”Så gott som klart”

Det nytillträdda kulturborgarrådet Roger Mogert (S) ser dock ljust på museiplanerna. I kommunbudgeten har man redan avsatt en halv miljon som startbidrag för Hertha Hillfons vänner och räknar med att stötta föreningen med de löpande hyreskostnaderna.

– Jag ser det som så gott som klart att det blir ett museum förutsatt att det inte har skett några radikala förändringar vad gäller hyresavtal med ägaren tillexempel. Vi kommer att ta ett beslut om detta i kulturnämnden i december eller i januari, säger Roger Mogert till Kulturnyheterna.

Planen är att öppna hösten 2015

Konstnären och keramikern Hertha Hillfon gick bort i oktober 2013. Sedan dess har det rått osäkerhet om vad som ska hända med hennes kombinerade ateljé och bostad i Mälarhöjden där hon bott och varit verksam som konstnär sedan 1940-talet.

Flera av hennes keramiska skulpturer såldes på auktion tidigare i år, men 63 av verken ropades in av Hertha Hillfons vänner med hjälp av donationer från allmänheten. Det är dessa masker, möbler, grönsaker och klädesplagg i keramik som är tänkta att visas på museet  vid öppnandet hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.