Konst-krisernas 2016

Uppdaterad
Publicerad

En modevecka ryckte upp sig – och en handfull konstinstitutioner krisar. Här är Dennis Dahlqvist om konståret 2016.

Årets verk:

Jag har inte direkt något Årets verk, men årets mest positiva överraskning var Modeveckan i Stockholm, som har lyckats vända en negativ trend. Efter att ha befunnit sig i fritt fall många år är den nu på väg uppåt. Man har slutat att gråta över de stora kommersiella märkena som lämnat veckan och istället satsat helhjärtat på unga, konstnärliga formgivare, vilket är toppen.

Kulturåret 2016

Årets chock:

Året tråkigaste nyhet är att Kultursverige har drabbats av en institutionskris. Det har gällt Malmö konsthall, Konsthögskolan och gud vet allt. Allra värst har det varit på design- och konsthantverksområdet där Röhsska museet helt och hållet är utslaget, ArkDes är inte igång igen efter senaste krisen och Nationalmuseum bygger om. Lyckligtvis har andra mindre institutioner och gallerier plockat upp tomrummet och gjort någonting bra av det. Som till exempel Hang man i Stockholm, som gjorde en fin utställning om gränserna mellan konst och konsthantverk som satt som en smäck. Det är roligt att se att gallerierna blommar upp när institutionerna faller samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturåret 2016

Mer i ämnet