Konstnärer flyttar in i ”Isbrytaren”. Foto: SVT

Konst som statushöjare

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga internationella konstnärer ställs från och med i dag ut på Galleri Isbrytaren i Stockholm. Och förutom att sätta fokus på unga konstnärer kan galleriet kanske även kan komma att lyfta stadsdelen Stadshagen i Stockholm.

Det är gigantiska ytor – över 1000 kvadratmeter – som ett konstnärskollektiv nu förfogar över i en gammal industrilokal.

– Det händer ju ingenstans i Sverige att ha de här stora lokalerna. Det är tidsbegränsat förstås men det händer ingenstans, säger Alida Ivanov, PR-manager för Isbrytaren.

”Status och kulturell cred”

Här vill de visa konstnärer som snart kommer att segla upp som riktigt stora namn inom konstvärlden – nu visas amerikanska Michael Mannings vid sidan av Göteborgssonen Emmanuel Röhss. I de här lokalerna kan kollektivet husera i ungefär ett år till men sen ska den gamla industrilokalen byggas om till designade, exklusiva lägenheter. Frågan är om den kulturella verksamheten kan lyfta stadsdelen så som det gjorts i flera andra fall.

– Det klassiska exemplet är stadsdelen Soho i New York som var en ganska risig stadsdel på 70-talet. Sen flyttade gallerierna in där och det skapade någon slags status och kulturell cred, säger Dennis Dahlqvist, konstkritiker.

Och efter att det fenomenet uppmärksammades i boken ”Den kreativa klassens framväxt” så har idén att höja områdens status med kultur så sakteliga börjat smyga sig in i Sverige.

Får kunder att gå igång

– Man har inte kommit så långt med det i Sverige än, men man har börjat diskutera i de här termerna och såvitt jag känner till så han man till exempel gjort det i Malmö.

Fastighetsägaren vill själv inte slå på några stora trummor men märker i alla fall att konst i sig får kunderna att gå igång.

– Man ser ju i de projekten där vi låtit en konstnär utsmycka delar av våra projekt att våra kunderna älskar det, säger Oscar Engelbert, som äger lokalerna.

Gör stadsdel trendig

Isbrytaren ligger i Stadshagen i centrala Stockholm – som förvisso inte är risigt – men som under en lång period varit befolkat av en massa kontor och där det sedan länge ligger gamla industrilokaler. Runt omkring har andra stadsdelar allt eftersom blivit mer trendiga, och nu håller det här området också på att omformas.

– Det här kommer bara bli starkare och starkare tror jag. Man har nu identifierat de kreativa människorna som en tillväxtfaktor. Här har vi bara sett början av det säger Dennis Dahlqvist.

Utställningen med Michael Mannings och Emmanuel Röhss startar i dag, torsdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.