Under 40-talet beslagtog nazisterna tusentals tavlor. Pablo Picasso var en av konstnärerna som ansågs ”degenererande” Foto: TT Bild.

Konst stulen av nazisterna återfunnen

Uppdaterad
Publicerad

Picasso, Chagall och Matisse. De är några av de konstnärer vars verk beslagtogs av nazisterna under andra världskriget. Nu har ett antal tavlor funnits på nytt.

Cirka 1.500 tavlor som stals av nazisterna under andra världskriget har återfunnits. Det rapporterar den tyska tidningen Focus. Konstverken, som signerats av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Paul Klee och Max Lieberman, hittades i samband med en husrannsakan av en bostad i den tyska staden München.

Konsten beräknas enligt Dagens Nyheter ha ett totalt värde på cirka 8,5 miljarder svenska kronor. Under 1940-talet beslagtogs tusentals konstverk som av nazisterna ansågs vara ”degenererande”. Många av dem har aldrig återfunnits.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstfyndet i München

Mer i ämnet