Såhär tänker man sig Sol LeWitt-verket i konstparken. Foto: Kivik art centre

Konstpark ber publiken om pengar

Uppdaterad
Publicerad

Kivik art centre ska ställa ut den amerikanske konstnären Sol LeWitt och testar crowdfunding för att få ihop till utställningen.

I sommar vill stiftelsen bakom konstparken Kivik art centre ställa ut den amerikanske samtidskonstnären Sol LeWitt (1928-2007). Planen är att bli först i Skandinavien med ett utomhusverk av den minimalistiska skulptören.

Det handlar om den fem meter höga skulpturen ”9 Towers”, som består av nästan 4.000 vita cementblock från USA. Nu ber konstparken intresserade att donera en eller flera stenar var.

Den som hjälper till med crowdfundingen – eller folkfinansieringen – får sitt namn publicerat vid verket.

Första gången

Har Kivik Art Centre testat crowdfunding tidigare?

– Nej, det är första gången vi provar det. Det ska bli väldigt spännande och ser hur det går, men det ser redan ut att gå bra, säger Sune Nordgren från Kivik Art Centre.

Hur många stenar måste doneras för att bygget ska bli av?

– Vi vill helst sälja alla fyra tusen stenar för att vara på säker mark.

Smärtgräns

Sune Nordgren konstaterar samtidigt att det finns en smärtgräns för vad centret kan klara av om doneringarna inte strömmar in i önskad takt.

– Kommer man inte upp till den, så får vi förstås betala tillbaka pengarna, men jag är vädligt positiv och tror det kommer att gå, säger han.

Kivik art centre har uppfört flera torn tidigare. Bland annat ett par som har skapat bråk mellan stiftelsen och grannen, tillika artisten, Ulf Lundell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.