Foto: TT

Konsthallen blir gratis

Publicerad

Privata Bonniers konsthall går mot strömmen av privata museer och slopar inträdesavgiften.

Den 4 februari slopar Bonniers konsthall entréavgiften. I samband med att utställningen ”Stadsvandringar” inleder vårsalongen, satsar Bonniers konsthall på att locka nya museibesökare.

Hoppas på fler besök

– Vi vill att fler personer ska få möjlighet att se våra utställningar, säger Sara Arrhenius, chef på Bonnier konsthall, till Dagens nyheter.

I höstas meddelade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att fri entré skulle införas på statliga museer från och med i år. Men efter att regeringens budget inte gick igenom föll förslaget.

Går emot andra privata aktörer

Flera privata museer hann dock kritisera den planerade reformen, och menade att gratis inträde på statliga museer skulle snedvrida konkurrensen och missgynna privata aktörer. Men Sara Arrhenius på Bonniers konsthall oroar sig inte över minskade intäkter, enligt Dagens nyheter.

– Vi ska utveckla andra intäktskällor för att täcka det tappet. Men vi tycker det är viktigt att göra det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.