Malmö Konsthögskola Foto: Wikimedia / Jorchr

Konsthögskolan i Malmö nedläggningshotad

Uppdaterad
Publicerad

Konsthögskolan kan tvingas stänga tills man hittat nya lokaler, något som kan ta över 10 år.

Diskussionen om att ta lokalerna som Konsthögskolan i Malmö huserat i de senaste 20 åren och göra högstadieskola av dem har pågått en längre tid. Men förra veckan fick Konsthögskolan veta att de kan tvingas flytta redan nästa sommar, skriver Sydsvenskan.

Det finns planer att slå ihop de tre konstnärliga högskolorna i Malmö, och göra ett gemensamt campus för Konst- Musik- och Teaterskolan i Nyhamnen. Men det skulle inte stå klart förrän 2027.

Malmös skolkommunalråd Anders Rubin (S) säger till tidningen att de behöver Konsthögskolans lokaler 2018 eller 2019.

”Enklare att flytta på 60 vuxna elever”

– Vi bedömer att det borde vara enklare att flytta på 60 vuxna elever än att hitta en ny skola för hundratals barn. Vi har flaggat för detta i god tid och kan inte ha hur mycket tålamod som helst, säger han till tidningen.

Konsthögskolans rektor Gertrud Sandqvist säger till Dagens Nyheter att de är chockade på skolan.

– Jag har aldrig hört talas om nåt sånt här. Att Sveriges främsta konsthögskola måste stänga på grund av att Malmö stad och Lunds universitet inte kan hitta en ersättningslokal. Vi ska ut om ett år och får inte nya lokaler förrän om tidigast tio år är det sagt. Vad ska vi göra däremellan? Det här är en skandal utan dess like.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.