Trikoloren på Élyséepalatset och Jean Julliens illustration Peace for Paris. Foto: AP & Jean Jullien AFP

Konstnären bakom fredssymbolen gläds inte åt uppmärksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Den franska konstnären och illustratören Jean Julliens fredssymbol med Eiffeltornet har spridits som en löpeld i både sociala och traditionella medier sedan i fredags natt. Bilden och hashtagen #peaceforparis har blivit en symbol för hopp och solidaritet. Men konstnären själv gläds inte åt uppmärksamheten.

– Tragedin i Paris överskuggar faktumet att bilden fått global spridning, säger Jean Jullien i en intervju med brittiska The Telegraph.

– Jag önskar att jag kunde säga att det känns fantastiskt, fortsätter han, men med tanke på varför bilden fått sådan spridning, så kan jag inte det. Det är den värsta tänkbara anledningen till att få uppmärksamhet för min konst.

Terrordåden i Paris

Den franske konstnären och illustratören Jean Jullien är bosatt i London. Han arbetar med stiliserade ibland naiva figurer och använder ofta bara en liten pensel eller tuschpenna.

Peace for-Paris-teckningen gjorde Jullien efter att ha sett på nyheterna sent i fredags kväll.

Fred och solidaritet

– Den blev min direkta reaktion. Oftast när jag tecknar vill jag locka folk till skratt eller kommunikation, men när jag gjorde den här teckningen ville jag bara dela med mig av min reaktion, att vi behöver fred och solidaritet för att kunna möta en sådan här katastrof, säger Jean Jullien till The Telegraph.

Hans publiceringar på Facebook har delats nästan 30.000 gånger och på Twitter har nästan 60.000 personer retweetat bilden. Den har också synts publicerats i traditionella medier världen över.

”Menad att användas fritt”

Under helgen misstogs misstogs teckningen för att vara ett Banksy-verk, men det gör inte Jean Jullien något.

– Det bryr jag mig inte om. Det här är ingen tid för att diskutera upphovsperson eller sätta pris. Jag gjorde inte bilden för att visa upp mig själv som konstnär, den är menad att användas fritt av alla som vill uppmana till fred i Paris och fred överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet