Svalbard Foto: TT/Anny Shaw

Konstnärs-residens bland isbjörnar

Uppdaterad
Publicerad

Ny konststiftelse och nya konstnärsresidens till Svalbard, ögruppen som koncentrerar de stora utmaningarna världen står inför idag.

Kolgruvornas framtid på Svalbard är hotad, av miljöpolitiska skäl och eftersom priset på kol idag är så lågt att det är svårt att göra någon riktig vinst på koldriften.

Den norska regeringen har därför lanserat nya planer för ögruppen Svalbard som ligger i Norra Ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Longyearbyen ska bli platsen för en ny konststiftelse och nya konstnärsresidens. Tre till fyra konstnärer per år från både Norge och andra länder ska få möjlighet att få ägna sig åt sitt skapande i världens nordligaste belägna samhälle, skriver The Art Newspaper

Längtan efter etablerad konst

Kontnärsresidensen ska, enligt samarbetspartnern Office of Contemporary Art Norway (OCA), vara experimentella till sin karaktär.

– Syftet är inte att konstnärer enbart ska åka dit, göra ett jobb och dra. Det finns en stark önskan om långsiktighet, säger Katya García-Antón, chef för OCA, apropå konstsatsningen på Svalbard.

Utöver det norska kulturdepartementet och OCA, deltar även Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø och Queen Sonja Print Award i satsningen.

Koncentrerar jordens stora utmaningar

Svalbard må ligga i världens ände men ögruppen befinner sig i skottgluggen för en geo-politisk debatt om klimatförändringar, gränser och naturresurser. Ett avtal från 1920 gav 42 länder, däribland Nord Korea, Ryssland och Kina, rätt att bryta kol på ögruppen. Kina har nyligen utökat sina vetenskapliga forskningprojekt på Svalbard och 500 ryssar bebor den före detta gruvorten Barentsburg.

Nationsgränser, migration, hållbarhet och klimatförändringar var huvudämnena som diskuterades under konferensen ”Thinking at the Edge of the World” som hölls på Svalbard tidigare i sommar och som samlade bland annat konstnärer, utställningskuratorer och marinbiologer.  

Katya García-Antón säger att de största utmaningarna som planeten står inför idag finns i koncentrerad form på Svalbard

– Ögruppen är som en åskledare för jordens stora aktuella problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.