Hög kvalitet på Österlens konstrunda

Uppdaterad
Publicerad

Textila aliens, fält av blommor och smyckade speglar som är allt annat är sparsmakade. Konstkritikern Dennis Dahlqvist gillar variationen i årets konstrunda på Österlen.

Konstrundorna i Skåne har arrangerats i ett 40-tal år är en viktig institution för både konstnärer och besökare. Vid påsk varje år gläntar konstnärerna på dörrarna till sina ateljéer och hem- Besökarna får möjligheten att prata direkt med konstnärerna om konsten utan att en gallerist står intill och många av konstnärerna säljer även som mest då.

”Mer än kärlek till blommor”

Enligt Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist har konstrundorna utvecklats på senare år och visar förutom måleri även installationer och konceptuella konsthantverk.

En av klassikerna på konstrundan är Maria Hillfon utanför Lövestad. Enligt Dennis Dahlqvist vosar hennes verk mer än bara en kärlek till blommor.

– Vad hon är ute efter är att fånga den österlenska naturens innersta väsen. Det är också därför hon ofta reducerar blommorna till abstrakta färgfält, säger han.

Textila aliens

Ett par mil norrut, i ett gammalt snickeri i Eljaröd, ställer konstnären Malin Schönbeck ut sina verk. Hon är främst känd för sina stickade hjärnor.

– Schönbecks verk är ett slags textila aliens. Oformliga och fulla av mörka och sexuella undertoner, säger Dennis Dahlqvist.

”En giftig mix”

Träbildhuggaren Carsten Nilssons visar sina speglar i verkstaden i Hammenhög. Han blandar barockslingor med rokoko-ornament och djur från allmogetraditionen. En djärv blandning enligt Dennis Dahlqvist:

– Det låter snällt, men det är egentligen en giftig mix mellan möbeldesign och överdekorerad smyckeskonst, som verkligen utmanar vår skandinaviska sparsmakade formtradition, säger han.

Konstkritiker: Dennis Dahlqvist

Foto/klippning: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.