Politiker kritiserar hyresmodell för museer

Uppdaterad
Publicerad

Hyresmodellen för statliga fastigheter får kritik för att den riskerar att urholka museernas kulturverksamheter. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill ha en översikt av modellen – men regeringen har inga sådana planer.

I går kunde Kulturnyheterna berätta om hur Statens museer för världskultur blivit alltmer pressat av hyreshöjningar – höjningar som äter upp allt mer av museernas pengar.

Marknadshyrorna för statliga fastigheter infördes i början av 90-talet och förhoppningen var då att systemet skulle ge en mer korrekt bild av statens budget och finanser.

System kritiseras av C och V

Men ruljangsen av pengar och det faktum att staten ger pengar i bidrag för att sedan ta tillbaka dem i form av hyror har kallats för ett spel för gallerierna och beskylls för att skapa obalans i i museernas verksamhet.

– Tanken med internhyrorna är att man ska kunna se kostnaderna för alla lokalerna, men det blir de facto en nedslagning av anslagen, säger Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Även Rossana Dinamarca, kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet vänder sig mot systemet.

– De pengar vi ger till kulturen är inte några stora pengar. Då borde man se till att pengarna går till kultur och inte äts upp av hyror.

 Det här har varit ett problem under en längre tid, säger Rossana Dinamarca, och fortsätter:

– Jag skrev en motion om det här 2005 och redan då gick stora delar av de statliga museers budget till hyror istället för deras verksamhet.

Regeringen ser inte över systemet

Trots kritiken som riktas mot den rådande marknadshyresmodellen har regeringen inga tankar om att se över systemet, vilket man däremot uppmanas till av Centerparitets Per Lodenius. 

– Jag tycker att regeringen borde ha en närmare kontakt med olika myndigheter och ha uppsikt över vad som händer med hyreskostnaderna, säger Per Lodenius till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.