Sanna Svedestedt säger att kulturbudgeten är ett svek mot konstnärerna. Foto: Jonas Carboo

Kulturbudgeten ”Ett svek mot konstnärerna”

Uppdaterad
Publicerad

Trots regeringens löften till konstnärerna blir budgeten för bild- och formområdet mindre än tidigare.

Inför valet 2014 ville Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet prioritera att förbättra villkoren för Sveriges konstnärer. En undersökning från Konstnärernas riksorganisation, KRO/KIF visar att mer än hälften av alla konstnärer lever på mindre än 13 300 kronor i månaden.

Konstnärernas Riksorganisation: ”Jättebesvikna”

Istället för att se över konstnärernas villkor satsar regeringen nu 80 miljoner på gratis inträde till statliga museer. Det sticker i ögonen enligt Sanna Svedestedt Carboo, ordförande för KIF.

– Vi är jättebesvikna. Dels är kulturbudgeten en så otrolig liten andel av totala budgeten, den är inte ens en procent. Dessutom minskar anslagen på bild och formområdet, säger hon.

– Vi väntar på förslag på en handlingsplan för bildkonstnärernas villkor men får ingen respons, samtidigt som politikerna lovar att man ska kunna jobba under rimliga villkor.

Ställer fria entréer mot dåliga arbetsvillkor

Men bild- och formanslagen i budgeten är ju inte de enda pengarna som går till konstnärer. Det finns ju också anslag till myndigheter och institutioner som kommer konstnärer till godo. Är bild- och formanslagen så viktiga?

– Ja den posten är avgörande särskilt som pengarna ska fördelas mellan så många och våra arbetsvillkor i dag är så svåra, säger Sanna Svedestedt Carboo.

– Det är förstås bra i sig med fria entréer om man ser till att fler människor kan ta del av kultur. Men samtidigt gör man ingen satsning på att konstnärerna som skapar innehållet ska få rimliga ersättningar för sitt arbete.

Alice Bah Kuhnke har avböjt att kommentera kritiken från KRO/KIF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.